mszp.hu | Belföld | Matolcsy MNB
2014. augusztus 31. 12:28

A nemzeti bank a nemzeté!

A nemzeti bank a nemzeté, nem Matolcsy Györgyé és nem is Orbán Viktoré- szögezte le Gúr Nándor vasárnap a jegybank Szabadság téri épülete előtt. Az MSZP álláspontját megerősítve újra elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bnak vezetésére alkalmatlan Matolcsy Györgynek távoznia kell posztjáról. 

Az MSZP szerint alkalmatlan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetésére Matolcsy György, ezért távoznia kell posztjáról - erősítette meg Gúr Nándor országgyűlési képviselő Korózs Lajos pénteki szavait pártunk vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.

A szocialista képviselő azt mondta, az MNB elnöke az elmúlt hetekben azzal bizonyította alkalmatlanságát, hogy nem a monetáris politikával, nem a pénzpiaci helyzettel, nem a forint erősítésével foglalkozott, hanem "elszegődött ingatlanügynöknek".

A jegybankelnök mintegy 300 milliárd forintot "szór szét", amelyből nagyjából két évig lehetne finanszírozni a felsőoktatást. Az ingatlanvásárlásra és az MNB alapítványaira fordított 280 milliárd forintból rendezni lehet az egészségügy területén felhalmozott adósságot - közölte. Hozzátette: 2,5 millió háztartással számolva minden háztartásnak több mint százezer forintot lehetne adni.

Gúr Nándor hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Bank a nemzeté, nem Matolcsy Györgyé, nem Orbán Viktor miniszterelnöké. A nemzeti bank nem malacpersely, sem Matolcsy Györgynek, sem Orbán Viktornak - tette hozzá.

Amit a bank tesz, annak az emberek javára kell válnia - fogalmazott a szocialista képviselő.

Csakhogy ez ma még a legkevésbé sem így van - tehetjük hozzá.