mszp.hu | Belföld
2022. március 16. 09:38

A Nemzeti Bank az áremelkedés ellen küzdjön, a magyar katona Magyarországot védje!

A Magyar Nemzeti Bank a magánvagyonok gyarapítása helyett az áremelkedés ellen küzdjön, a magyar katona pedig Magyarországot védje Putyin háborújától! – követelte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ellenzék március 15-iki közös ünnepségén kedden, ahol az Egységben Magyarországért szónokai az 1848-as 12 pontot idézve 2022 követeléseit fogalmazták meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) „nem a Fidesz házipénztára! Világosan, érthetően ott van, hogy ez a bank a nemzeté!” Ezért az intézménynek „a magyar embereket kell szolgálnia, nem pedig rajtunk nyerészkedni!” – mondta Tóth Bertalan.

A Fidesz azonban szándékosan gyengíti a forintot, hogy nyerészkedjen rajta: az MNB Matolcsy György vezetésével százmilliárdokat kaszál az árfolyamkülönbségen, amiból aztán a jegybank alapítványait, ezen keresztül pedig a fideszes strómanokat és a rokonokat fizetik ki – mutatott rá.

„Ők gazdagodnak, miközben a ti fizetésetek és a nyugdíjatok egyre kevesebbet ér!” – mondta a jelenlévő tömegnek.

Ezen azonban kormányváltás után változtatni fognak: „Hiába írta bele a Fidesz még az alaptörvénybe, hogy a jegybankban lévő pénz elveszíti közpénz jellegét – mi ezt a pénzt a kormányváltás után vissza fogjuk szerezni!” – ígérte.

A Magyar Honvédségről azt mondta: az országnak olyan hadseregre van szüksége, amely nem hagyja, hogy egy Ukrajnából érkező drón 40 percig repüljön a magyar légtérben.

„Tudjátok, mikor vették volna észre az Ukrajnából érkező drónt? Ha az Orbán család hatvanpusztai luxusbirtokát fényképezte volna! Orbánék házát és földjét jobban védik, mint az országot!” – mondta.

Kijelentette: a Fidesz nem képes megvédeni Magyarországot; a magyar légteret figyelő három radar egyikét például egy völgybe telepítette, így a három radar nem is látja a teljes légteret.

„Hát ez a hozzáértés!” – jegyezte meg.

Bírálta a Fidesz-kormányt, mert az 2010 és 2018 között leépítette a magyar honvédséget: nem volt technikai fejlesztés, a költségvetése 20 százalékát pedig elvette.

„Pedig a magyar emberek békéjét és biztonságát meg kell védenünk! (...) Védeni kell az otthonaink biztonságát és (...) a megélhetésünk biztonságát egyaránt!” – követelte, felidézve: nem vagyunk egyedül, hiszen Magyarország a NATO tagja.

A Fidesz azonban képtelen elérni azt, ami az ország védelméhez szükséges: a hatékonyabb hadsereget, alacsonyabb árakat, emelkedő fizetéseket és nyugdíjakat.

„Ezért fogjuk leváltani őket! Bukni fognak, mert ezt kívánja a magyar nemzet!” – jelentette ki.

Az ünnepségen Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a tanszabadságért állt ki és felelős, önálló oktatási minisztériumot ígért.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a Párbeszéd társelnöke kijelentette: a mostani kormány nem a polgárokat védi a hatalomtól, hanem a hatalmat a polgároktól, „csigolyáról csigolyára akarják megtörni a gerincünket”. Követelte a magyarok valós képviseletét biztosító országgyűlést, a jogállam helyreállítását és a törvény előtti egyenlőséget nemi, vallási és szexuális orientációtól függetlenül.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke rámutatott: az Egységben Magyarországért megteremtette az ország történetének legszélesebb ellenzéki egységét. „A Fidesz ereje a gyűlölet, a miénk az egység” – mondta, és ebbe az egységbe hívott mindenkit a békéért, a szabadságért és Európáért.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke új földosztást ígért, hogy „a föld azé legyen, aki megműveli, és nem azé, akire Orbán rámutat”. Azt ígérte: Márki-Zay Péter kormánya az oligarchák a spekulánsok helyett a magyar gazdákat fogja támogatni. Arra figyelmeztetett: április 3-án nemcsak a következő 4 évről döntünk, hanem Magyarország jövőjéről. „Most még megtehetjük. Ne hagyjuk elveszni ezt a lehetőséget!” – szólított fel.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a szabad oktatásért, tudásért és gondolatért szólt, valamint az euró mielőbbi bevezetése érdekében, hogy ne tudjon a forint összeomlani és egyik percről másikra eltűnni az emberek minden megtakarítása, valamint hogy Magyarország „pávatáncok és ócskapiaci ravaszkodások nélkül” elköteleződjék az Európai Unió mellett.

Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke az orosz agresszió ellen és a pedagógusok melletti kiállás érdekében szólt. Kijelentette: nincs magyar szabadság világszabadság nélkül és bírálta Orbánt, amiért „évek óta részt vesz az Ukrajna elleni orosz agitációban”.

Donald Tusk, azesemény díszvendége, azEurópai Néppárt elnöke kijelentette: ha Bem József tábornok ma élne, az ellenzéki tüntetőkkel együtt lenne itt. Azt mondta: az orosz-ukrán háború nemcsak ukrán földön zajlik Európa jövőjéért, hanem az egész európai kontinensen. „Nem akarjuk Putyint, nem akarjuk, hogy Putyin Ukrajnában legyen” – szögezte le.

Kiemelte: az ukránok fegyverrel kényszerülnek harcolni szabad, demokratikus államuk megtartása érdekében, míg a magyaroknak nem fegyver, de szavazólap van a kezükben. Mint mondta,csak akkor tudunk ellenállni a putyini agressziónak, ha egész Európából el tudjuk távolítani az olyan politikusokat, akik politikai vakságból vagy anyagi érdekből azt hangoztatják: a Putyin előtti kapituláció a biztonság kulcsa.

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje kijelentette: „vissza kell szereznünk a nemzet elbitorlott fogalmát, hogy ismét egy nép legyünk, és nem kívülállóak a saját hazánkban”. Arra hívott mindenkit: higgyenek a józan magyarok többségében, higgyenek egy emelkedő Magyarországban. Kijelentette: ha a következő 3 hét alatt mindenki 3 embert meggyőz, hogy az Egységben Magyarországért jelöltjeire szavazzanak, akkor az ellenzék kétharmaddal is nyerhet az április 3-ikai választáson.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21