MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2015. szeptember 28. 15:51

A nemzeti közműszolgáltatótól a helikopterbeszerzésig - Országgyűlés

A nemzeti közműszolgáltatótól a helikopterbeszerzésig - Országgyűlés
Nemzeti közműszolgáltató, Habony Árpád és Andy Vajna, a Quaestor-törvény, a pincehelyi kórház, víziközmű társaságok, helikopterállomány. Ülésezett a parlament.

Csökkenjenek az energiaárak!

Tóth Bertalan arra szólította fel Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, hogy október 1-jétől csökkentse a lakossági energiaárakat, hogy az emberek valóban a költségek alapján fizessenek a szolgáltatásért. Mint mondta, az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent az olaj és a gáz importára.

Azt firtatta, hova tűnnek a gáz árában feleslegesen beszedett milliárdok. Szerinte az MVM egy feketelyuk, de lehet, hogy Habony Árpád és Andy Vajna médiaérdekeltségeinek támogatására, vagy a veszteséges nemzeti közműszolgáltatóra fordítják a pénzeket.

A Quaestor-törvény része lesz-e az állam készfizető kezessége?

Szakács László arra várt választ: bekerül-e a Quaestor-törvénybe az állam készfizető kezességének vállalása, amely azonnali helytállásra kötelezné?

Reménykedhetnek a pincehelyiek kórházuk megmentésében?

Heringes Anita arra kérdezett rá: reménykedhetnek-e a Tolna megyei Pincehely lakosai kórházuk megmentésében?

Uniós pénzkifizetés egy végrehajtás alatt álló cégnek?!

Szabó Sándor egy szegedi ügyben szólalt fel, kifogásolta, hogy egy olyan cég nyert telephelyfejlesztésre 50 millió forint, amelynek korábbi beruházása miatt bűnügyi nyomozás és OLAF-eljárás indult, és ma már jogerős végrehajtás alatt áll.

Jövőre is megújul a helikopterállomány?

Demeter Márta képviselő a helikopterbeszerzésről szóló nyilvános pályázat kiírásának időpontját firtatta.

A kormány adjon garanciát a víziközmű társaságoknak!

Gúr Nándor hosszú távú biztosítékokat kért a víziközmű társaságok működéséhez és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által közzétett reorganizációs tervet bírálta, mondván az nem a szolgáltatás színvonalának emelése felé tart. Az politikus a dolgozók érdekeinek szem előtt tartását és pozíciójuk erősítését sürgette.

Hiányoztak a kormánytagok a mezőgazdasági albizottság üléséről

Legény Zsolt azt tette szóvá, hogy a parlament mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának múlt heti ülésén nem jelentek meg a kormány képviselői és nem is küldtek maguk helyet senkit. Meghívott volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Bitay Márton, a földművelési tárca államtitkára, a téma pedig az állami földek értékesítése lett volna - tette hozzá.

Rendezni kell az ESZOSZ-károsultak munkajogi helyzetét

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hogy az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) ügye három megyét, 2800 munkavállalót érint. Hozzátette: hat hónap alatt az ESZOSZ 1,3 milliárd forint közpénzt költött el. Az ellenzéki politikus a károsultak munkajogi helyzetének tisztázását kérte, mert ezeknek az embereknek van ugyan munkaszerződésük, de nem kapnak bért.

Miért fontosak?

Kiss László arra mutatott rá, hogy évek óta nem emelkedett az iskolák adminisztratív, technikai és egyéb kisegítő személyzetének bére. Számíthatnak-e általános fizetésemelésre ezek az alkalmazottak? - kérdezte.