mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2016. július 04. 14:20

A népegészségügy kudarc a Fidesz-kormány számára

A népegészségügy a Fidesz kormányzat egyik látványos kudarca. Az állampolgárok egészségi állapota nem javult, az egészségben eltöltött életévek nem nőttek, az egészségtudatos magatartás nem terjed, az Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár által beígért új népegészségügyi stratégiának nyoma sincs!

A népegészségügyi termékdíjból – chipsadó – beszedett többletpénzt nem tudni mire költik. A területi egyenlőtlenségek növekedtek, csaknem 500-600 ezer ember számára nincs alapellátás. A társadalmi kockázatközösségen alapuló egészségügyi ellátó rendszert a Fidesz felszámolta, az államosítás teljes kudarc. A kórházak adósságállománya nem csökkent, sőt, folyamatosan növekszik!

Látható, hogy a Fidesz-kormány célkitűzéseiből semmi nem valósult meg. A hatékony, emberhez méltó egészségügyre kb. 500-600 milliárd forintot kell fordítani. Fel kell mérni a lakosság egészségi állapotát, majd ez alapján át kell alakítani az alapellátás szerkezetét.

A Fidesz azonban ezt a pénzt inkább ellopja, valódi intézkedések helyett pedig csak az EMMI és a Lázár János vezette kancellária háborúzik. Mindez arról árulkodik, hogy a népegészségügy a kormány számára csak egy üres lózung, ami csak addig érdekli őket, amíg az erre szánt pénzt el nem lopják.

Korózs Lajos
a Népjóléti bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok