mszp.hu | Belföld
2020. április 23. 12:06

A Népjóléti bizottság kérdéseire kell válaszolnia Kásler Miklósnak és Müller Cecíliának

A Népjóléti bizottság kérdéseire kell válaszolnia Kásler Miklósnak és Müller Cecíliának
Sokakat hagynak kritikus állapotban a kormány egészségügyi és gazdasági intézkedései.

Ezért is kezdeményezte Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke a tisztifőorvos és az emberminiszter meghallgatását. A kormány több tagja is jelezte részvételét a jövő keddi ülésen.

Az ellentmondásos tájékoztatás és a bizonytalan intézkedések miatt továbbra is emberek milliói kerülnek válságos állapotba: egészségügyi és más problémákról is be kell számolnia Kásler Miklósnak és Müller Cecíliának – mondta Korózs Lajos szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Többek között meg kéne tudnunk, hogy áll a bentlakásos intézmények felülvizsgálata és ellenőrzése, hiszen a tisztifőorvos egy jó héttel ezelőtt azt mondta, hogy minden intézményt meg fognak vizsgálni. Ahhoz képest eltelik két hét keddig, tehát valamilyen képet kell, hogy kapjunk erről a témáról is” – emlékeztett a szocialista politikus.

„Miniszter úrtól megkérdezném, hogy ha a kórházi ágyak 40%-án nem volt beteg, akkor miért kellett ilyen rapid módon 36.000 embert elbocsátani? Miért kellett ezt húsvét idejére időzíteni, és miért volt erre tulajdonképpen csak négy nap?” – kezdte sorolni Káslerhez intézendő kérdéseit Korózs.  Emlékeztetett, meg is van már az első halottja ennek az intézkedésnek: egy kiköltöztetettet egy idősotthonban próbáltak elhelyezni, ott rosszul lett, majd visszavitték a Szent Imre kórházba, ahol délelőtt meghalt. „Ezek súlyosabb kérdések annál, mint, hogy kipipáljuk, hogy lesz egy bizottsági ülés” – tette hozzá.

Kérdésre, hogy mit sejt a 36.000 kórházi ágy hirtelen felszabadítása mögött, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, szerinte két dolog is állhat a döntés hátterében. „Az egyik, hogy vagy valamilyen más előrejelzést tudnak, mint amit a nyilvánossággal megosztanak – ez is benne van a pakliban. A másik, hogy maguk sem tudják, hogy mire lehet számítani. Nagyon sok dezinformáció volt, például a 65 év feletti orvosok el kellett, hogy menjenek az intézményekből azzal, hogy ők nem rendelhetnek, most meg úgy néz ki, szükség van rájuk, visszarendelik a 65 éven felüli orvosokat”.

Korózs elmondta, szerinte a kormányzati kommunikáció ezen túlmenően is ellentmondások egész sorát halmozta már fel. „Egyszer azt mondták, hogy júliusban tetőzik nagy valószínűséggel a járvány, most a Miniszterelnök úr kihirdette, hogy május 3-án fog. Aztán azt mondták, kell maszkot viselni, másszor meg azt, hogy nem kell. Elég sok a bizonytalanság, pedig a kormánynak kutya kötelessége a hitelt érdemlő tájékoztatás és a szakszerű intézkedések meghozatala”. 

„Tudjuk-e, hogy mekkora a fertőzöttség? Nem tudjuk” – mutatott rá, majd kifejtette, szerinte hol hagyta leginkább cserben az embereket a humán tárca. „Minél több tesztet végeztetnek el, annál jobban körül határolható a fertőzöttségi gócpont, annál egyértelműbb elkülönítései programokat lehet alkotni.

Minél több a teszt és az elkülönítés, annál kisebb a súlyos lefolyású megbetegedések száma és annál kevesebb a haláleset. Ezek egymásra épülnek” – mondta. „Vannak helyzetek, ahol a kormány magára hagyta például a polgármestereket, lásd Eger, ahol nem is tudott a tisztifőorvos asszony arról, hogy a Bervai idősotthonban vannak fertőzöttek, mert ott a város a saját büdzséjéből vásárolt teszteket. Seregélyestől kezdve Dabason keresztül most már meglehetősen sok intézményben vannak fertőzött betegek” – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, pártja álláspontja szerint még mindig nem végeztek elég tesztet az egészségügyi dolgozóknál és a szociális ágazatban dolgozóknál sem. „Ők minden reggel rettegve mennek be, és a legtöbbjük viszi is magával a maga kis felszerelését, mert nem tudja, mikor jöhet haza! Retteg, hogy ő viszi be a vírust, és attól is, hogy esetleg hazaviszi és a családját fogja megfertőzni!

Úgyhogy, minden elismerésünk a szociális ágazatban és az egészségügyben dolgozóké!” – mondta Korózs Lajos, kifejezve az MSZP háláját a frontvonalban dolgozóknak, akik az életüket kockáztatják azokért, akik nem tudnak magukról gondoskodni.

Kapcsolódó párttagok