Gazdaság | Európai Néppárt megszorítás
2013. február 07. 14:07

A Néppárt a megszorításokra szavazott

Az EP csütörtöki szavazásán egyértelművé vált, hogy az Európai Néppárt a tagállamokkal szembeni további pénzügyi szigor mellett áll, míg a szocialisták nemmel szavaztak a megszorításpárti módosításokra a gazdaságpolitikai koordinációról szóló jelentés vitáját követően.

Csütörtökön szavazott az EP a portugál szocialista képviselő, Elisa Ferreira a gazdaságpolitikai koordináció európai szemeszteréről szóló jelentéséről. Herczog Edit szerint a Néppárt által támogatott módosító javaslatok további megszorításokra sarkallják a tagállamokat, így nem teljesül a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővítését középpontba állító jelentés eredeti célja.
 
Herczog arra hívja fel a figyelmet, hogy a bizottsági vita során a Néppárti, köztük Fideszes képviselők éppen azokat a javaslatokat vetették ki az indítványból, amelyek a gazdasági integráció mélyítéséről szóló, úgynevezett „hatos csomag” szigorát enyhítve a tagállamok teljesítőképességéhez igazítva rugalmasabb elbírálást tettek volna lehetővé a nemzeti büdzsék készítése során.
 
A képviselő szerint a Fidesz kétarcúságát mutatja, hogy míg Orbán Viktor az EU példátlan szigoráról beszél a hazai választóknak, addig a párt alelnökeként, Pelczné Gáll Ildikó, a Néppárt alelnökeként Szájer József és Deutsch Tamás a téma szakbizottsági jelentéstevőjeként a példátlan szigorítások mellett szavaz. Herczog szerint a Fidesz nemcsak itthon, de az európai politikai porondon is feláldozta a növekedésbarát, a beruházásokat és a munkahelyteremtést támogató politikát a költségvetési megszorítások érdekében, holott a romló gazdasági teljesítmény miatt a vállalkozások és a családok a tűrőképességük határához érkeztek.