Nincs és nem is lesz kvóta

Nincs és nem is lesz kvóta
Nem lehet a végtelenségig alaptalanul riogatni az embereket. Közel van az az idő, amikor a kormánynak választ kell adnia, hogy miért nem működnek a kórházak és miért lett egymillióval több szegény az országban. Molnár Gyulával, az MSZP elnökével a népszavazásról, a gyűlöletkampányról és hivatalos brüsszeli útja tapasztalatairól beszélgettünk.

Ön mivel fogja tölteni október 2-át?

Mondanám, hogy otthon maradok, de valószínűleg egész nap dolgozni fogok – mindenesetre népszavazni nem megyek. Ez a népszavazás ugyanis nem más, mint a Fidesz kísérlete, hogy elterelje a figyelmet a gyalázatosan gyenge kormányzásról, az összeomló egészségügyről, a működésképtelen iskolákról, a négymillió szegénységben élő emberről. A magyarok azonban nem buták: pontosan tudják, hogy a menekültekkel való riogatás nem helyettesítheti a kormányzást.

Sokan mondják, hogy nem mernek nem elmenni szavazni. Ők mit tehetnek?

Az önmagában is nagyon szomorú, hogy Orbán Viktor olyan országot teremtett, ahol sokaknak félniük kell, hogy rosszpontot szereznek a helyi fideszes kiskirályoknál. Pontosan ez a rendszer, amit az MSZP meg akar változtatni: szerintünk az állam van az emberekért és nem fordítva! Visszatérve a kérdésre: akik félnek, azoktól azt kérem, hogy szavazzanak érvénytelenül, mindkét rubrika beikszelésével. Az érvénytelen szavazat nem segíti Orbánékat, nem járul hozzá ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás.

A kampányban egymásnak teljesen ellentmondó kijelentések hangzanak el: a kormány állítja, hogy az EU kötelező kvótát erőltet ránk, az ellenzék mindezt cáfolja. Hogy lehet ebben eligazodni?

Elég egyszerűen, menekültkvóta ugyanis nem lesz. A népszavazásnak sincsen semmilyen következménye, akár eredményes lesz, akár nem, semmit nem számít. Az Európai Unió több vezető politikusa is világossá tette az elmúlt időszakban, hogy nem gondolkoznak menekültkvótában. A népszavazás tehát olyan, mintha nyáron a hóesést próbálnánk megakadályozni: lehet, hogy sikerülni fog, de erőfeszítések nélkül is menne. Ezért is mondjuk, hogy október 2-án csak Orbán Viktorra lehet szavazni: az igen és a nem szavazat is kizárólag ahhoz járul hozzá, hogy a Fidesz elmondhassa: győzött. Örülnék, ha ezt nem tehetnék meg, mert amilyen állapotban van az ország, nem győzelmet érdemelnek, hanem elszámoltatást.

Nemrég hivatalos úton Brüsszelben járt. Milyen hangulat fogadta? Mit szólnak a magyar népszavazáshoz?

Nagyon barátságosan fogadtak, érdekes szakmai megbeszéléseket folytattunk, természetesen mindenkit nagyon érdekelt, mi a helyzet Magyarországon. Aggódnak Magyarországért és a magyar emberekért. Teljesen hamis az a kép, amit a gyűlöletkormány Brüsszelről fest: nem véletlen, hogy az Európai Unió több ezer milliárd forinttal támogatja Magyarországot. Ők is azt akarják, hogy fejlődjünk, növekedjünk, hogy sikeres ország legyünk. Azt azért nehezen tudom letagadni, hogy Orbán Viktor és kormánya az uniós politikusok többségének nem a kedvence, de látni kell, hogy Orbán másfél éve masszívan dolgozik az Európai Unió szétveréséért. Ő egy keleti szövetségben látná szívesen Magyarországot, ahol nincsenek demokratikus követelmények – én azt mondom, Magyarország helye Európában van.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a magyar üzengetésnek tényleg HUXIT lesz a vége?

Nem. Az MSZP meg fogja védeni Magyarország európai uniós tagságát és az ezzel járó értékeket: a szabad határokat, a rengeteg uniós támogatást, a külföldön tanulás és külföldi munkavállalás lehetőségét, a Nyugat-Európában dolgozó magyarokat. Ha kell, akár népszavazáson is az EU védelmére kelünk. Az MSZP vitte be Magyarországot az Európai Unióba, és mi is fogjuk bent tartani.

Mire számít, milyen országban fogunk ébredni október 3-án reggel? Változik valami a népszavazás hatására?

Érdekes lesz ráébrednünk, hogy október másodika után majd október harmadika következik. Orbánék sem tudják a végtelenségig riogatni az embereket. Egy idő után választ kell adniuk olyan kérdésekre is, hogy miért nem működnek a kórházak, miért nem ad használható tudást az iskola Magyarországon és miért lett egymillióval több a szegény, miközben Orbán haverjai: Mészárosok, Voldemortok, Matolcsyk és Rogánok szétlopnak mindent, ami mozdítható.

Évadnyitó beszédében már utalt rá, hogy változást szeretne az MSZP politikájában. Merre fog indulni?

Azok felé az emberek felé, akiket a gyűlöletkormány nem képvisel. A kisemberek felé, akiknek elegük van abból, hogy Orbán Viktor valami megkergült Robin Hoodként elveszi tőlük az országot, hogy szétossza milliárdos barátai között. Arról fogunk beszélni, hogyan lehet Magyarországon működő kórházakat csinálni, megállítani a kivándorlást, munkahelyeket teremteni, no meg egy olyan demokráciát, ami lehetőséget biztosít mindenkinek a felemelkedésre. Ehhez az szükséges, hogy 2018-ban mindkét szélsőjobboldali – a kormánypárti és jobbikos – jelölt ellen csak egy demokratikus jelölt induljon. Így lehet kormányt váltani, reményt adni az embereknek. Mert arra már nagyon nagy szüksége lenne ennek az országnak.

 

Az interjú a Változás című újságban jelent meg, amely innen letölthető.

(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Kapcsolódó dokumentumok

Változás - letölthető újság.pdf ( 554.67 kB )