Külföld
2012. december 15. 11:26

A Nobel-békedíj kötelez!

Büszkék vagyunk arra, hogy az Európai Unió idén megkapta a Nobel-békedíjat. A díj, ahogyan Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is hangsúlyozta, elsősorban az európai polgároké, így a magyar állampolgároké, a miénk is. Legyünk rá büszkék!

A Nobel-békedíj azonban kötelez bennünket! Hannes Swoboda, az Európai Szocialista Frakció vezetője is ezt húzta alá: "Az Európai Unió joggal kapta meg a Nobel-békedíjat. Most azonban itt az idő, hogy az EU politikai vezetői előlépjenek és megoldják Európa gazdasági problémáit." A Nobel-békedíjat az Európai Unió bátorításként kapta meg, hogy visszaszerezzük az uniós állampolgárok hitét Európában. Magyarország szerepe különösen fontos ebben a kérdésben, hiszen mindkét világégésben sokat szenvedett és méltatlan szerepet játszott. Minden olyan döntés, gesztus, amely megteremti az esélyét annak, hogy a szélsőségek erőre kaphassanak, veszélyezteti az EU által megteremtett és védeni szándékozott békét.  

A Nobel-díj legalább annyira szól a múltnak, mint a mának és a jövőnek. A mai európai politikusok büszkék lehetnek rá, de nekik, elődeikkel szemben még ki kell ezt érdemelniük. Mi magyar szocialisták tevékeny részt kívánunk vállalni az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásában, az Unió mély és átfogó válságának leküzdésében. Jelszavunk: Európában a magyar érdekekért, itthon az európai értékekért! Érdemben szükséges javítanunk az Unió és benne hazánk globális versenyképességét. Az európai szociális modell átalakításra vár, de meg kívánjuk őrizni annak alapvető értékeit. Új megoldások, intézmények kellenek az eltérő helyzetű országcsoportok közötti ellentétek kezelésére. Nekünk magyaroknak különösen fontos a felzárkózásra törekvő országok, köztük hazánk erőfeszítéseinek fokozott uniós támogatása, a szolidaritás fenntartása. Az Unió közösségi jellege szükségszerűen erősödik, ezért újra végig kell gondolnunk a nemzetállami érdekérvényesítés kereteit, az uniós intézmények erősebb, hatékonyabb demokratikus ellenőrzését.

Martin Schulz-cal egyetértésben úgy gondoljuk: semmi nem érhető el egy társadalomban akkor, ha az emberek nem állnak egyértelműen a kezdeményezés mögé. Az Európai Uniónak legelőször is saját polgárain kell segítenie. Európában, és Magyarországon a szegénység, a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében egyre súlyosabbá válik. Európában a lakosság 24%-a, Magyarországon a társadalom 31%-a, több mint négymillió ember szűkösen él, szegény. Az elszegényedést baloldali gazdaságpolitikával, európai munkahelyteremtéssel és az Európai Unión belüli összefogással tudjuk megállítani. Ez az Európai Unió, s benne Magyarország legégetőbb feladata.

Kívánunk a Népszava valamennyi olvasójának békés és harmonikus karácsonyi ünnepeket! Az újesztendőben, 2013-ban kívánunk jó egészséget, méltó megélhetést!

A Magyar Szocialista Párt európai parlamenti delegációjának tagjai:


Tabajdi Csaba            
Göncz Kinga
Gurmai Zita                
Herczog Edit