mszp.hu | Belföld
2022. március 23. 15:43

A nők elleni erőszak semmilyen formája nem fogadható el!

A nők elleni erőszak semmilyen formája nem fogadható el!
A nők elleni erőszak semmilyen formája nem fogadható el, így a digitális formája sem – mondta Gurmai Zita, az MSZP alelnöke, az Európai Szocialisták nőszervezetének elnöke, a Spirit FM műsorában szerdán, „egészen sokkoló” adatokat idézve egy most megjelent tanulmányból.

Mint Nyírlugosból, Tóth Viktorral, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú választókerületének közös ellenzéki jelöltjével folytatott kampánykörútjáról telefonon bejelentkezve elmondta: az online felületeken egyre durvább támadások érik a nőket, „a zaklatáson keresztül egészen a tettlegességig”.

„Ennek a digitális erőszaknak az a célja, hogy elhallgattassa a nők véleménynyilvánítási szabadságát, ideértve természetesen a politikai érdekképviseletet; valamint az erőszakmentes élethez való jogot” – jelentette ki.

Elsődleges célpontjai feminista aktivisták, de diákok, kutatók és politizáló nők is elszenvedik; s arányosan összefügg azzal, hogy a pandémia hatására is megemelkedett az erőszak.

Idézte az Interparlamentáris Unió és az Európa Tanács által közösen megrendelt, „Szexizmus, zaklatás és nők elleni erőszak az európai parlamentekben” című, a közelmúltban megjelent tanulmány adatait, melyek szerint „a megkérdezett női képviselőknek csaknem a fele kapott már online halálos fenyegetést nemi erőszakkal, veréssel vagy elrablással megtoldva”.

Egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy az őket ért erőszakkal a hivatali idejük alatti befolyásolni próbálták a véleménynyilvánítási szabadságukat és a cselekvési mozgásterüket is – mondta a képviselő.

A 40 év alatti képviselők 76,2%-a számolt be arról, hogy tapasztalt megalázó bánásmódot vagy bántalmazást a médiában és a közösségi oldalakon, és gyakorlatilag a felük tapasztalt már szexuális zaklatást is. Ennek hatására néhányan úgy döntöttek, hogy korlátozzák vagy megszüntetik jelenlétüket a közösségi hálózatokon – mondta el.

Rámutatott: kellő bátorság kell ahhoz, hogy a nők erről egyáltalán beszéljenek, mert „annyira mélyen bennünk vannak ezek a dolgok”. Felidézte: a #metoo mozgalom kezdetekor ő maga is, egyedüliként a magyar képviselők közül, a nyilvánosság elé tárt egy 15 évvel azelőtti esetet, amit korábban még édesanyjának sem mondott el.

Rámutatott: 10 éve megrekedt az az európai célkitűzés, hogy a döntéshozók 40%-ban nők legyenek, holott az EU legnagyobb tőzsdei vállalatainak igazgatótanácsairól szóló statisztikák azt igazolják, hogy jóval jelentősebb lesz a profit, ha több nő van a döntéshozatalban.
Rendkívül fontosnak nevezte a kitűzött európai célt, hogy 2027-re a vezetők 33%-a nő legyen és reményét fejezte ki, hogy a német kormányváltás segíti ennek elérését.

Megerősítette: a szocialisták elkötelezettek a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemben, ahogy azt az ENSZ Gazdasági és Szociális Bizottsága (ECOSOC) alá tartozó, a nők helyzetével foglalkozó bizottsága, a Commission on the Status of Women online konferenciáján is elmondta.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok