A nők érdekében váltásra van szükség

„Progresszív fordulatra, váltásra van szükség a női jogok és esélyegyenlőség biztosítása érdekében – Európában és Magyarországon” – emelte ki dr. Gurmai Zita, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Nőbizottságának május 23-25 között megtartott képzésén, Balatonalmádiban.

Az évente megrendezésre kerülő eszmecserén a résztvevők többek között áttekintik a munkahelyi szervezetek aktuális helyzetét, különös tekintettel a nők speciális gondjaira.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az esélyegyenlőség európai helyzetéről beszélve, hangsúlyozta, hogy az anyasági szabadsághoz és a gazdasági testületekben alkalmazandó női kvótához hasonlóan, sajnos több előremutató jogalkotási eljárás megakadt – jelentős részben a konzervatívok ellenállása miatt. „Nem könnyű a munkánk, hiszen mind a Parlamentben, a Bizottságban, mind a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban kisebbségben vannak a progresszív erők.”

A szervezet elnökeként, Gurmai az ESZP Nőszervezetének prioritásait is ismertette. Az ESZP Nőszervezetének idei kampánya a bérolló csökkentésére, illetve bezárására koncentrál. „Bizonyos témák visszaköszönnek. Ez nem azért van, mert kifogytunk volna a problémákból. Éppen ellenkezőleg: azért van, mert vannak olyan gondok, amiket több mint ötven éve nem sikerült megoldani. A bérolló kérdése a legjobb rossz példa, hiszen elfogadhatatlan, hogy ennyi évvel az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét kimondó római szerződés megszületése után, a nők azonos munkáért még mindig 16 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak” – magyarázta Gurmai Zita.