MTI/mszp.hu | Belföld | nőnap
2014. március 08. 14:02

A nők is nyerni fognak a kormányváltó erők kormányzásával

A gyermekek, a nyugdíjasok, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók és a nők azok a társadalmi csoportok, amelyek nyerni fognak az MSZP, a kormányváltó erők kormányzásával - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szombaton a párt nőtagozatának nőnapi rendezvényén Budapesten.

Őket képviselik elsősorban, értük állnak ki, az ő támogatásukra építik ki teljes kormányzati politikájukat - tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Mesterházy Attila a Kormányváltás a nőkért című programotismertetve kiemelte például, hogy eltörlik a bölcsődei gondozási díjat, és valódi védelmet adnak az anyáknak, hogy visszatérhessenek munkahelyükre. Azért dolgoznak majd, hogy több vezető legyen a közéletben és a gazdaságban, kikényszerítik, hogy a nők ugyanazon munkáért a férfiakéval egyenlő bért kaphassanak, jobban ösztönzik a családbarát munkahelyek létrehozását - folytatta. Kibővítik a negyvenéves munkaviszonyt elérő nők nyugdíjba vonulásának lehetőségét, megakadályozzák a többszörösen hátrányos helyzetben lévő nők elszegényedését, több segítséget adnak azoknak az anyáknak, akik egyedül nevelik gyermeküket, továbbá kiemelten kezelik a nők egészségmegőrzését és zéró toleranciát vezetnek be a családon belüli erőszakkal szemben - sorolta.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, hogy bárhol jár az országban, tömegével mennek oda hozzá nők, asszonyok, anyák és nagymamák, és azt kérik, olyan országot építsenek, ahol megvalósulhat egy újfajta családegyesítés, hazatérhetnek a külföldön tanuló, dolgozó fiatalok. Olyan Magyarországot építenek majd, ahová mindenki hazatérhet, ahol a fiatalok itthon is megtalálhatják számításukat - jelentette ki.

Mesterházy Attila kiemelte: akik félelem és megosztottság nélküli országban szeretnének élni, azok támogassák a kormányváltó erők listáját és jelöltjeit. A pártelnök megjegyezte, hogy a Fidesz leváltotta a logóját, és a narancs helyébe a vak komondort tette.

 

Gurmai Zita, a nőtagozat elnöke kiemelte, hogy a Fidesznek az egész országban mindössze hat női egyéni jelöltje van. "Könnyen lehet, hogy a következő Fidesz-frakcióban több vak komondor lesz, mint nő" - tette hozzá.

Az európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták nőszervezetének elnöke kifejtette: demokratikus, igazságos, szolidáris társadalmat akarnak építeni, olyan országot, amely képes alkalmazkodni a folyamatosan változó világhoz. Ezt az Európai Uniós közösségéhez igazodva képzelik el, nem "birodalmi rezsimekhez és diktatúrákhoz dörgölőzve" - hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve: "ne az azeri baltás gyilkos legyen hazánk fő exportcikke".

Kiemelte: a Fidesz az elmúlt években semmit sem tett a nőkért, ezért ők készen állnak a "fideszes macsóvilág" megdöntésére. Április 6-án le kell váltani a kormányt - jelentette ki.

Az MSZP és a párt nőtagozata nőnap alkalmából elismeréseket adott át. A díjazottak között volt például Koós János énekes és - posztumusz - Bódi László Cipő, a Republic együttes alapítója, frontembere.