A nok nem a családokat, hanem csak egy embert és annak két cégét támogatja

A nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló javaslat nem a családokat, hanem csak egy embert, Nyéki Zoltán vállalkozót és annak két cégét támogatja.

Szakács László csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy Nyéki Zoltán már 2001-ben megjelent nyilatkozataiban is beszélt arról, hogy szeretné, ha létrehoznának egy ilyen konstrukciót, amihez állami támogatás is járna.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény alapján 2012-ben felfüggesztették a fogyasztói közösségeket, 2014-ben pedig megtiltották, hogy továbbiakat hozzanak létre. Most viszont azokat a cégeket részesítik előnyben, amelyek ezekről a fogyasztói közösségekről adatokat szolgáltattak és legalább ezer lakást értékesítettek ilyen módon - emelte ki.

Hozzátette: összesen hét olyan cég van, amelyik korábban fogyasztási közösségeket tartott fent és adatokat is szolgáltatott azokról, de ezek közül csak kettő, a Nyéki Zoltán birtokában lévő Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. értékesített ilyen módon több mint ezer lakást.

Szakács László arra is kitért, hogy a törvény szerint csak egyetlen „garanciája” van annak, hogy a pénz nem tűnik el, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank, amelynek az orra előtt tüntettek el 220 milliárd forintot a Quaestor-ügy során.