A nukleáris biztonság nem az egyes országok belügye!

Meghallgatást tartott tegnap az Európai Parlament Ipari, Kutatás és Energiaügyi Bizottsága a új nukleáris biztonság direktíva felülvizsgálatáról, az Európai Bizottság képviselőjének részvételével. A jelenleginél szigorúbb, európai ellenőrzési mechanizmust általános támogatás övezi – a biztonság szempontjait semmi sem szoríthatja háttérbe.

Fukushima óta újra napirenden van az európai nukleáris létesítmények biztonságának, azok ellenőrzésének kérdése az Unióban. Az irányelv felülvizsgálatának részeként meghallgatást tartottak tegnap az Európai Parlament Ipari, Kutatás és Energiaügyi Bizottságában (ITRE).
 
Massimo Garribba, az Európai Bizottság e területért felelős vezetője olyan ellenőrző mechanizmus felállítását tartja kívánatosnak, amelyben a tagállamok ellenőrizhetik egymás létesítményeit, projektjeit, szükség esetén felhívva a figyelmet a hiányosságokra. Mint elmondta, a közvélemény atomenergiába vetett bizalmát csak az átláthatóság szavatolásával lehet visszaszerezni.
 
Az európai nukleáris iparág szereplőit tömörítő FORATOM képviseletében Jean-Pol Poncelet független, hiteles, nemzetközi szabályozóhatóság létrehozása mellett érvelt, miközben a nemzeti hatóságok közötti együttműködés erősítését is sürgette. Walter Amriosini, az Európai Atomenergetikai Oktatási Hálózat (ENEN) igazgatója a szakember-képzés jelenlegi hiányosságaira hívta fel a figyelmet, míg a civil szféra az Aarhausi egyezmény alkalmazását javasolja az ágazatnak.
 
A tervezett paksi bővítés kapcsán Michéle Rivasi, a Zöldek-Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke azt firtatta az Európai Bizottság képviselőjétől, nem tekinthető-e burkolt, szabálytalan állami támogatásnak a beruházás tervezett módja. A képviselő arra is kíváncsi volt, a tagállamok hogyan lesznek képesek betartatni egymással a biztonsági előírásokat?
 
Herczog Edit szocialista képviselő felszólalásában arra emlékeztetett, hogy a biztonsági irányelvek felülvizsgálata mindenképp indokolt, ezt mutatják az elvégzett „stressz-tesztek” eredményei is. Ugyanakkor hangsúlyozta, az atomenergiától nem kell félni, az emberi hibalehetőségeket kell minden eszközzel megszüntetni a reaktorok működtetése során. A tagállamoknak be kell látniuk, hogy az nukleáris-biztonság nemzetközi kérdés, ezért az európai közösség számára betekintést, beleszólást kell biztosítani az ilyen ügyekbe. Az Európai Bizottságnak pedig erős jogköröket kell adni arra az esetre, ha valamelyik tagállamban a politika szempontjai háttérbe szorítanák a nukleáris biztonság ügyét.