A nyerészkedő piócákat el kell távolítani - Országgyűlés

Orbán-Putyin paktum, az offshore hátterű Hunguard Kft. "teljesen felesleges" auditálásai, a miskolci kórházösszevonás és az EMMI növekvő kiadásai. Ülésezett a parlament.

Fideszes offshore cégeknél a rezsimilliárdok

Tóth Bertalan szerint "az urizáló fideszes elit" kormányzása alatt tovább növekedtek a társadalmi egyenlőtlenségek.

A Fidesz - mondta - azért tartja az indokoltnál magasabban az energiaárakat, mert azon egyesek, offshore cégek nyerészkednek. Hozzátette: a Paksról kötött Orbán-Putyin-paktummal is nyerészkednek egyesek, ezért arról társadalmi vita után népszavazáson kell dönteni.

Hozzátette, hogy az offshore hátterű Hunguard Kft. "teljesen felesleges" auditálást végez az állami és önkormányzati közműcégeknél, és ebből több milliárd forintot zsebelt be. A nyerészkedő piócákat el kell távolítani - hangoztatta.

Polt Péternek le kell mondania!

A napirend elfogadása előtt Hiszékeny Dezső kért szót, akit nemrég másodfokon is felmentett a bíróság büntetőügyében. Kijelentette: példátlan módon 2,5 évig korlátozták képviselői mozgásterét, miután a legfőbb ügyész szerinte "tudatosan megtévesztve a Ház elnökét és becsapta a képviselőket", amikor mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Szakmailag alkalmatlannak, emberileg méltatlannak ítélte Polt Pétert, akibe szerinte, ha csak egy csipetnyi méltóság vagy tisztesség, egy parányi férfiasság szorult, akkor vállalja a felelősséget, és lemond.

A versenyképesség csapnivaló, a kilátások elkeserítőek

Elkeserítőnek nevezte Magyarország helyzetét Burány Sándor az Európai Bizottság országjelentésének megállapításaira hivatkozva. Rámutatott: minden régió helyzete romlott, de Észak-Magyarországon a helyzet rosszabb, mint valaha. Szerinte elvárható lenne, hogy a környező országok ne hagyjanak minket állva.

Erősödik Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia és Lengyelország is, és számos környező térség teljesít az uniós átlag felett - mutatott rá.

Elúszott állami pénzek Dél-Békésben?

Gőgös Zoltán úgy fogalmazott: újabb fejezettel bővült a fideszes Simonka György által alapított, majd a felesége által működtetett Magyar Termés TÉSZ felszámolása.

Ez az az eljárás, amelyben - sajtóhírek szerint - a politikus kimentette unokahúgának a családi házát - tette hozzá Gőgös Zoltán, aki azt firtatta a felszámolással kapcsolatban, hogy a szövetkezetet támogató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal  miért nem szerepel a jogos követelők között.

Mi szükség volt a miskolci kórházösszevonásra?

Varga László arról beszélt, hogy Miskolcon összevonják a megyei és a korábbi városi fenntartású kórházakat. Egyelőre úgy látszik, hogy egy egyszerű intézmény-összevonásról van szó, de az nem derül ki, hogy ettől mitől javul az ellátás színvonala - mondta a képviselő.

Hány orvos és ápoló dolgozik majd az új intézményben, ott hány új orvosi eszközt állítanak szolgálatba, mennyivel csökken majd a betegek várakozási ideje és mit kívánnak tenni a szakrendelések megerősítésének érdekében - sorolta kérdéseit.

Hogyan szökhetett többszörösére az Emmi kiadásai?

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy a napokban került nyilvánosságra az Emmi 2015-es költségvetése, amelyben érdekes adatok szerepelnek.

Mint kifejtette: eredetileg 6,3 milliárdot költöttek volna személyi juttatásokra, de ehelyett 11,1 milliárdra dagadt az összeg, céljuttatás, projektprémiumra eredetileg 45,3 millió forintot céloztak, ehelyett 1,6 milliárd ment el, ruházati költségekre 10,6 milliót szántak, ehelyett 226 milliót fizettek ki. Dologi kiadásokra 2,7 milliárdot irányoztak elő, ehelyett 6,5 milliárd "tapsoltak el" - sorolta. Hogyan fordulhat elő, hogy ilyen magasra szökött ezen tételek aránya? - kérdezte a szocialista politikus.

Blöffök és túlárazott beruházások