Belföld | közlemény nyugdíjasok
2012. október 16. 16:01

A nyugdíj ne kegy legyen, hanem jog!

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének ötödször újraválasztott elnöke, valamint Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja október 15-én közös fórumot tartott az európai, valamint magyar nyugdíjasok helyzetéről, különösen a nyugdíjas nőket érő igazságtalan különbségekről.

Minden erőfeszítés ellenére, a nők és férfiak közötti jövedelmi egyenlőtlenségek az egész Európai Unióban a mai napig létező gondot jelentenek. Dr. Gurmai Zita felhívta a figyelmet, hogy a különbségek már a legelső munkába álláskor is léteznek, hiszen sok nő kényszerül alulfizetett és nem kellően megbecsült munkakörökbe, majd élete során fizetéskiesést okoz a gyerekvállalás, a gyakran szinte csak és kizárólag rá háruló gyermek- és az esetleges idős rokon gondozás. A két nem közötti bérolló olyan nagy, hogy míg egy férfinak ugyanazért a fizetésért heti öt, addig egy nőnek hat napot kell dolgoznia.


A konzervatív kormányok figyelmen kívül hagyják a női szempontokat, ami miatt majdnem minden negyedik 65 esztendősnél idősebb nőt fenyeget szegénység, míg a férfiaknak csak 15 százalékát. A férfiak és nők nyugdíja közötti különbség több tagállamban is megdöbbentő képet fest. A nők átlagos nyugdíja Olaszországban 66, Nagy-Britanniában 60, Franciaországban 56, míg Németországban csupán 42 százaléka a férfiakénak.

Korózs Lajos kifejtette, hogy Magyarországon is bőven van mit tenni az igazságosabb nyugdíjrendszer kialakításáért. A januári 4,2 százalékos nyugdíjemelés után most további 1,6 százalékos emelés járna, mivel az infláció megközelítette a 6 százalékot. A KSH 2011-es adatai szerint, a férfiak átlagnyugdíja 97 ezer 229 forint, míg a nőké közel ötödével kevesebb, 81 ezer 984 forint volt. Mindeközben a Fidesz-kormány szisztematikusan veri szét a társadalombiztosítási rendszert. 2012. január elsejétől megszüntettek minden korhatár alatti nyugdíjat, amelynek következményeként egymillió ember ki a nyugdíjrendszerből és vált ellátottá. Intézkedésével a kormány csak a szociális biztonság további csökkenését érte el. A legkiszolgáltatottabbak pedig 65 év feletti, egyedül élő nők. Nem lehet belenyugodni, hogy az életen át tartó munkáért és a családért hozott áldozatokért ez legyen a köszönet.

A nyugdíj nem kegy, hanem járulékfizetéssel, kemény munkával megszerzett jog – és ennek tiszteletben tartásához az MSZP ragaszkodik. A nyugdíjas fórum keretében megtartott beszélgetés ismételten felhívta a figyelmet a nemek közötti esélyegyenlőség kiemelt fontosságára. Küzdeni kell azért, hogy ezek a nagy különbségek a jövőben végleg eltűnjenek. Az MSZP mindig elkötelezett lesz ebben a harcban.

dr. Gurmai Zita
EP képviselő, az MSZP Nőtagozat elnöke

Korózs Lajos
MSZP elnökségi tag