2012. június 08. 14:54

A nyugdíjak terén is távolodunk Európától

Az MSZP szolidaritást vállal a nyugdíjasokkal.

"Az MSZP számára a nyugdíjasok élettapasztalata érték, amely tiszteletet és megbecsülést érdemel. Az Orbán-kormány ezzel szemben bebizonyította, hogy egyszerű költségvetési tételként kezeli a nyugdíjasokat.

Míg az MSZP kormányzása idején az átlagos magyar nyugdíj meghaladta a környező országok átlagát, mára a magyar ellátás a cseh, a szlovén, a szlovák és a lengyel szint alá esett, és alig haladja meg a horvát nyugdíjasok havi járandóságát. Az Orbán-kormány idején más tekintetben is távolodunk Európától.

A magánnyugdíjpénztári befizetések államosításával három és fél millió munkavállaló jövőbeni ellátása került veszélybe, miközben az Európai Bizottság a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága érdekében éppen a magánnyugdíjpénztári-rendszer megerősítését szorgalmazza" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az MSZP Nyugdíjas Tagozatának balatonlellei ülésén.   

A szocialista európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság közelmúltban kiadott, nyugdíjakkal foglalkozó Fehér könyvét ismertetve rámutatott, hogy az Orbán-kormány nyugdíjrendszert érintő intézkedései ellentétesek az Európai Unióban követett iránnyal. "A magánnyugdíjpénztári rendszerek szétrombolásakor tett ígéretével szemben az Orbán-kormány a mai napig nem alakította ki az egyéni nyugdíjszámlákat. Továbbra sem követhető nyomon, hogy ki mennyi nyugdíjra számíthat a jövőben."

A szocialisták brüsszeli vezetője emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány nyugdíjrendszert érintő lépései semmissé teszik azokat az áldozatokat, amelyeket a jelenlegi nyugdíjasok és a magyar munkavállalók a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében korábban hoztak. "A szocialista kormányok idején döntés született a nyugdíjkorhatár fokozatos emeléséről, a nőkre és a férfiakra vonatkozó korhatár egységesítéséről. A magyarok azért vállalták ezeket az áldozatokat, hogy biztosítsák saját maguk és gyermekeik nyugdíját. Az Orbán-kormány intézkedései ezeket az erőfeszítéseket semmibe vették, és hosszabb távon ismét veszélybe sodorták a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Az MSZP-nek, ha ismét kormányra kerül, olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek egyrészt javítják a jelenlegi nyugdíjasok helyzetét, másrészt a jövőbeni nyugdíjasok érdekét szolgálják."

Az Európai Bizottság javaslataival összhangban, az MSZP szerint is javítani kell az időskorúak foglalkoztatási lehetőségeit. "Ehhez elsősorban olyan kormányzati intézkedések szükségesek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre, és segítik a jelenlegi munkahelyek megőrzését. Támogatni kell továbbá az időskorúak igényeihez igazodó munkakörnyezet kialakítását, és az időskorúak folyamatos továbbképzését. Az egészségügyi rendszer évtizedek óta halogatott megújításával, a gyógyszerkassza támogatásának visszaállításával, és a gyógyszerek elviselhető árazásával pedig elő kell segítenünk, hogy az időskorúak egészségesebb életet élhessenek" - fogalmazott Tabajdi Csaba.