2012. március 28. 11:24

A nyugdíjasok fürdőbelépői miatt nem tartható a város költségvetése?

Szégyenteljesnek ítéli meg az MSZP frakciója azt az előterjesztést, amiben a nyugdíjasoknak nyújtott természetbeni ellátások között a gyógyfürdők térítésmentes igénybevételét megszüntetik, illetve csökkentik. A közgyűlés elé kerülő módosításban a 65 év alatti nyugdíjkorhatárt betöltöttektől teljesen elveszik ezt a támogatást, míg a 65 év felettiek az eddigi 7 alkalom helyett 5 alkalomra lennének jogosultak.

Az előző évben mintegy tízezer kedvezményezett vette igénybe ezt a természetbeni ellátást, ami összesen mintegy 24 millió forint éves kiadással járt a városi költségvetésből.

Sajnálatos, hogy Debrecen városa is elindult azon az úton, ahol a legkiszolgáltatottabbak és talán a legrászorultabbak juttatási rendszerét szüntetik meg, illetve kurtítják. Ezzel nem értünk egyet, mert szüleinkről és nagyszüleinkről való gondoskodás szerintünk nagyon fontos és kötelességünk is.

Ez a tervezett rendeletmódosítás mintegy 2-3 ezer nyugdíjastól teljesen elveszi a kedvezményezett gyógyfürdő látogatás lehetőségét és mintegy nyolcezer nyugdíjasnál annak mértékét csökkenti.

Különösen megbotránkoztató az előterjesztés indoklási része, ami szerint „az önkormányzatnak az éves költségvetése nem lenne tartható, ha a módosítás nem történne meg”. Ez a módosítás mintegy 10 millió forint megtakarítást eredményez. Csak emlékeztetőül és összehasonlításképp a közelmúltban egy tollvonással sok-sok százmillió forint jogos és érvényesíthető kötbérről mondott le a városvezetés a 2-es villamos kétes hírű beruházói felé (mindennemű közgyűlési felhatalmazás nélkül). Említhetnénk a cégvezetők nemrégiben nyilvánosságra került előző évi bér fölötti jutalmait, prémiumait, ami csak 4-5 főnél is meghaladja összességében a 20 millió forintot.

Megismételjük, hogy szégyenteljes ez az eljárás. Vannak olyan területek, ahol miközben néhány ember, illetve kedvezményezett vállalkozás mérték nélkül élvezi a rendszer előnyeit, addig Debrecenben tízezer nyugdíjas természetbeni szociális ellátását csökkentik, illetve megszüntetik.


Szathmári Károly,
frakcióvezető    

Bagolyné Rinyu Ilona,
önkormányzati képviselő