mszp.hu | Belföld | Mátészalka nyugdíjasok
2014. január 23. 16:17

A nyugdíjasok jelene és jövője

Halmi József, a kormányváltó baloldali szövetség mátészalkai képviselőjelöltje, az MSZP megyei alelnöke, a nyugdíjasok jelen helyzetét és jövőbeli kilátásait elemezte csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A képviselő a jelenlegi Fidesz–KDNP kormányt jellemezve elmondta, lehet, hogy a kereszténydemokraták többet olvassák a Bibliát, mégsem tartják be a benne leírtakat. Halmi József egy példát emelt ki: Ne lopj!

Kifejtette, a jelen kormány ellopta és elköltötte az emberek nyugdíj megtakarításait, amivel generációk időskori nyugalmát veszélyeztetik. Bár azt hazudták, hogy mindezt az államadósság csökkentésére fordítják, mégis kormányzásuk alatt annyival tovább nőtt, mint amennyit elvettek, azaz 3000 milliárd forinttal. Megszüntették a korhatár előtti nyugdíjat, több százezer embert megfosztva jogosan szerzett juttatásunktól. Radikálisan visszavágták a rokkantak pénzbeli ellátását, és bűnbaknak kiáltották ki a beteg és munkaképtelen embereket. Megalázó módon elvették a nyugdíjas státuszukat, és kíméletlen tortúrának tették ki őket, majd sokaknak elvették a juttatását – tette hozzá.

Kijelentette, ez bűn, aminek felelőse is van, és kell, hogy a következő kormány kárpótolni tudja az érintetteket, hiszen Magyarország ma a nyomorgó nyugdíjasok országa lett.

A kormányváltó demokratikus szövetség jelöltjeként a nyugdíjakkal kapcsolatban elmondta:

„Visszaadjuk a rokkantnyugdíjakat mindazoknak, akiktől azt jogtalanul és indokolatlanul elvették, és újra megadjuk az öregségi nyugdíjjogosultságot.Újraépítjük a fenntartható, több pilléren álló nyugdíjrendszert és ösztönözzük az öngondoskodást.
Megnöveljük a méltányossági nyugdíjra jutó forrásokat.
Azonnal megszüntetjük a fegyveres testületi tagok ellátását terhelő, jogilag is kétségbe vonható alaptalan diszkriminatív adózást.
Újra bevezetjük a nyugdíjprémiumot, a kormányzásunk alatt a nyugdíjasok is részesülni fognak a gazdasági növekedés hasznából, amit a Fidesz kormányon szintén nem vett figyelembe.
Kialakítjuk a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét és megadjuk a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét a veszélyeztetett szakmacsoportoknak.
Megnöveljük az özvegyeknél a 10 év elévülési időt.
Kibővítjük a 40 éves munkaviszonyukat betöltött nők nyugdíjba vonulási lehetőségeit, amelyet a Fidesz kormány igazságtalanul szűkített.
Felszámoljuk a rászoruló nyugdíjasok éhezését.
Szociális temetés helyett kegyeleti támogatást vezetünk be.
Visszaadjuk a 65 év felettieknek a teljesen ingyenes utazás lehetőségét.”

Halmi József végül hangsúlyozta, „Mondom, kijelentem - nem ígérem - a kormányváltó demokratikus összefogás vállalásait, a nyugdíjakat és a nyugdíjas élethelyzetben élőket illetően.”