A nyugdíjasok nem plazmatévét esznek!

A nyugdíjasok nem plazmatévét esznek!
A cukor 20, az olaj 12, a sertéshús pedig 10,8%-kal drágult egy év alatt. Erre a kormány 1,6% -kal emeli meg a nyugdíjat.

Ismét benyújtotta a parlamentnek az MSZP azt a törvényjavaslatot, amely a jövő évi nyugdíjemelés mértékét jelentősen növelné: a közlönyben megjelent 1,6 százalék helyett ennek a dupláját adnák az érintetteknek. A szocialisták egyébként is gyalázatosnak tartják, amit az idős emberekkel művel a kormány, hiszen a nyomorúságos mértékű nyugdíjemelésen kívül ezen a héten még két olyan új jogszabályt hoztak, melyek a kispénzű idős embereket hozza lehetetlen helyzetbe.

Minderről Korózs Lajos országgyűlési képviselő beszélt csütörtöki mezőkövesdi fórumán.

Az MSZP-s politikus szerint – mint fogalmazott – a gyalázat napja volt az e heti kedd. Az Országgyűlés fideszes többsége ugyanis aznap elfogadta, hogy a kispénzű nyugdíjas kevesebbet ér, mint az, akinek van pénze. Átalakították például a házi segítségnyújtás rendszerét, mégpedig úgy, hogy a fizetőképes nyugdíjas előnyt élvezzen azokkal szemben, akik nem tudnak semmit sem adni a segítségnyújtásért. Mivel a segítők kevesen vannak, s nem minden esetben jutnak el az ellátotthoz, a kormányzat rangsorolt. Eszerint megadták a lehetőséget az intézményeknek arra, hogy a segítők először azokat keressék fel, akik ezt a szolgáltatást meg tudják fizetni, azok pedig, akik meg nem, a lista végére kerülnek. Aztán vagy marad rájuk idő, vagy nem.

Hasonlóan gyalázatos a szülőtartással kapcsolatos jogszabály módosítása is. Eddig az volt, hogy ha az idősotthonban élő ember nyugdíjából nem futja a térítési díjra, akkor az általa befizetett összeg és a tényleges intézményi térítési díj közötti különbözetet az intézmény – bírósági úton – követelheti az ellátott gyermekétől, gyermekeitől. A módosítás most már ugyanezt a jogot magának az idős embernek is megadja, vagyis az állam elvárja, hogy a szülő bíróságra citálja a saját gyerekét. Adott esetben azt a gyereket, aki például maga is nyugdíjas, vagy éppen nagycsaládos, s négy gyermeket nevel. A bíróságon a szülőnek azt kell bizonygatnia, hogy gyermeke képes kifizetni a különbözetet, a gyereknek meg nyilván azt, hogy a szülő méltatlan arra az ellátásra, amit kap. „Ennél perverzebb módját emberek összeugrasztásának el sem lehet képzelni" – jelentette ki Korózs.

Az 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel kapcsolatban hangsúlyozta: a régi, svájci indexálású számítási rendszer szerint 3,2 százalékos emelés járt volna a nyugdíjasoknak, ezért az MSZP ilyen mértékű emelésre tett javaslatot. A szocialista politikus szerint fals a kormánynak az az érvelése, hogy a nyugdíjemelés inflációkövető: azok a termékek ugyanis, amelyeket a nyugdíjasok vásárolni szoktak, az inflációnál jóval nagyobb mértékben drágultak. Az elmúlt egy évben például a cukor ára 20, az olajé 12, a sertéshúsé pedig 10,8 százalékkal emelkedett, utóbbié úgy, hogy közben még az áfáját is csökkentették. Ráadásul – hívta fel a figyelmet a szocialista képviselő – a pékek már most bejelentették, hogy jövőre akár 30 százalékkal is drágulhat a kenyér. „Az alacsony inflációt elsősorban a tartós fogyasztási cikkek, illetve az energiahordozók tartják alacsony szinten. Az élelmiszerért viszont jóval többet kell fizetni, de a kormányt ez nem érdekli" – mutatott rá Korózs Lajos, üzenve a kormánynak, hogy Magyarországon a nyugdíjasok nem plazmatévét esznek.

Kapcsolódó párttagok