mszp.hu | Belföld
2020. október 09. 21:58

A nyugdíjasok vannak leginkább kitéve az inflációnak

A nyugdíjasok vannak leginkább kitéve az inflációnak
Az élelmiszer, a lakhatás elszabadult költségei különösen sújtják a nyugdíjasokat, a nyugdíjak emelésénél alapvető tehát a nyugdíjas-kosár figyelembevétele – mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti bizottságának elnöke csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

A nyugdíjasok rendkívül rossz helyzetének javításánál az egyik fő szempont, hogy kifejezetten az ő egyre emelkedő kényszerű kiadásaik képezzék a felzárkóztatás egyik alapját.

„Mélyen alul tervezi az inflációt a kormány, még a jegybank is lényegesen magasabb inflációval tervezett: a kormány 2,8%-kal, az MNB 3,5%-kal. A nyugdíjasok étkezésre, lakásfenntartásra, egészségre fordítják kiadásaik 70%-át és 2017 óta nagyon jelentős a hátrányuk is” – mondta Korózs Lajos.

A lakhatási válságról elmondta, „A kormány CSOK nevű lakásprogramja generált egy radikális ingatlanár-robbanást. (…) Borzasztóan nagy lett a lakásfenntartás költsége, alig vannak szolgáltatók, gázszerelőt most már nem lehet találni, csak a kormány közelében, pedig most jön a fűtési szezon”. Hozzátette, a gáz árán két és félszer annyit kaszál a kormány, mint amennyibe kerül, amit az MSZP rendkívül igazságtalan politikának talál.

Az MSZP-s politikus emlékeztetett pártja javaslataira a nyugdíjak vonatkozásában. „A 13. havi nyugdíjat javaslatunk szerint egy összegben kell odaadni, és az átlagnyugdíj-emelés havi összegét kapja meg mindenki egyformán. Ez az alul lévőket segítené, a covid-járvány miatt pedig minden átlagnyugdíj alatti nyugdíjas kapjon egyszeri 30.000 forintot a megnövekedett költségek fedezésére”.

Hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt, mint szociáldemokrata párt értékrendje szerint az igazságosság és az egyenlőség pártján áll. „Ha néhány évig egyösszegű nyugdíjemelés lenne, az a nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkező, ámde hosszú szolgálati időt szerzett embereket segítené felzárkózni.

De a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételinek megteremtése is ott van az asztalon: ha az ellenzéki pártok ebben egyetértenek, akkor ez is a program része lesz” – ígérte Korózs Lajos.

Kapcsolódó párttagok