Belföld | közlemény nyugdíjasok
2013. november 28. 16:38

A nyugdíjasok vesztesei Orbán Viktor kormányzásának

Nem igaz Soltész Miklósnak az a kijelentése, hogy a nyugdíjkasszából 350 milliárd forint hiányzott a kormányváltáskor, hiszen a költségvetési törvény alapján a nyugdíjkassza mindig nullszaldós.

Viszont a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári megtakarításból (amiből 1600 milliárd azonnali rendelkezésre álló összeg volt) ma már csak 219 milliárd áll rendelkezésre. Hol van a pénz?

A több mint 3 százalékos vásárlóérték emelkedés a nyugdíjak esetében dicsérendő lehetne, ha ez valóban így lenne. Ám a múlt évben 283 milliárd forinttal kellett többet fizetni a magas infláció miatt: ebből gyógyszerre 17 milliárd, gyógyászati szolgáltatásra 11,5 milliárd, pénzügyi szolgáltatásokra 130 milliárd jutott. Ezzel szemben a teljes rezsicsökkentés hatása csupán 157 milliárd forint.

Minden többlet, ami a nyugdíjasoknál marad örvendetes, ám az Orbán-kormány politikája miatt a nyugdíjasok összességében vesztesei az elmúlt 3 és fél évnek.

A Schmitt Pál által aláírt a nyugdíjas garancia levélben vállaltakból semmi nem teljesült. Az Orbán-kormány nem a nyugdíjasokra, hanem a propagandára költ.

Az MSZP olyan Magyarországot akar, amelyben egy átdolgozott élet után az összes idős embernek biztonságban és méltóságban telnek a napjai.

Korózs Lajos
elnökségi tag