mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2023. augusztus 02. 14:51

A nyugdíjemelés elmaradása a kormány érzéketlenségének netovábbja

A nyugdíjemelés elmaradása a kormány érzéketlenségének netovábbja
Varga Mihály beismerte, hogy nem lesz rendkívüli nyugdíjemelés novemberig. Az MSZP hónapok óta javasolja a nyugdíjak januárig visszamenő, 3%-os kiegészítő emelését, hiszen egy felelős kormány törődik a rászorulókkal.

A kormány ez idáig is teljesen érzéketlen volt a nyugdíjasokkal szemben, hiszen nem gondoskodott a nyugdíjak értékállóságáról. Az elhibázott gazdaságpolitika eredményeképp továbbra is Európa-rekorder a hazai infláció, ezt pedig a kiskeresetűek, a kisnyugdíjasok, a gyermeküket egyedül nevelők, valamint a közmunkások érzik meg a legerőteljesebben.

A novemberi visszamenőleges nyugdíjemelést kötelessége lenne végrehajtani a kormánynak, hiszen jelenleg Magyarországon 465 ezer nyugdíjasnak kell havi 120 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból megoldani a kiadásokat. Ez azt jelenti, hogy a fizikai megélhetési minimum alatti jövedelemmel rendelkeznek. A tavalyi jövedelmi adatokat tekintve pedig elmondható, hogy közel 1 millió embernek kell havi 60 ezer forintból megoldani a megélhetést.

Amíg a magyar társadalom jelentős része a megélhetésért küzd, addig az Orbán-kormány amin tud, nyerészkedik, valamint a számukra fontos – a társadalom szempontjából fölösleges – beruházásokra korlátlan mennyiségű pénzt költ.

A januári nyugdíjemelést régen felzabálta az infláció, ezért javasol az MSZP azonnali, 3%-os kiegészítő nyugdíjemelést, melyet januárig visszamenően meg kellene kapnia a nyugdíjasoknak!

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok