A panaszokat nem csak megvizsgálni, hanem orvosolni kell!

"A petíciók növekvő száma fontos jelzés mindannyiunk számára. Jelzi, hogy közös értékeink tiszteletben tartása még mindig sok kívánni valót hagy maga után az Európai Unióban" - szögezte le Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, a Petíciós Bizottság póttagja a Petíciós Bizottság 2011. évi tevékenységéről szóló jelentés kedd esti vitájában.

"Egyre több európai polgár ismeri a jogait, élni is kíván azokkal és tud arról, hogy petícióval fordulhat az Európai Bizottsághoz, az Európai Parlamenthez, hogy ha alapvető jogait megsértik, vagy hátrányos megkülönböztetés éri" - hangsúlyozta felszólalásában Göncz Kinga.

Kiemelte, hogy a petíciók számának emelkedése egy-egy területen, érzékenyen jelzi a nemzeti korlátozások növekedését, a jogsértéseket. 2011-ben például a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát érintő petíciók száma az előző évi 26-ról 131-re emelkedett.

"Az kell legyen a célunk, hogy a Petíciós Bizottság és az Európai Bizottság együttműködésével ne csak megválaszoljuk, hanem valóban megoldjuk a petíciók által felvetett problémákat" - zárta felszólalását a szocialista képviselő.