mszp.hu | Belföld
2020. november 12. 20:04

A Parragh-féle megszorítás helyett a kormány adja vissza az önkormányzatoknak az elvont forrásaikat!

A Parragh-féle megszorítás helyett a kormány adja vissza az önkormányzatoknak az elvont forrásaikat!
Parragh László szerint a jelenlegi helyzetben az álláskeresési járadék meghosszabbítása nem, viszont az iparűzési adó felfüggesztése annál inkább indokolt.

Tehát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, egy nagyvárosi milliomos vállalkozó szerint úgy lehet segíteni a válságból való kilábalást, ha 3 hónap után támogatás nélkül hagyják a munkanélkülieket és anyagilag ellehetetlenítik az önkormányzatokat.

A kormány a gépjárműadó elvételével és a szolidaritási adó megemelésével már jelentős bevételkiesést okozott valamennyi önkormányzatnak, Parragh László javaslatával pedig már az utolsó bevételi forrásától is megfosztaná a településeket. Itt kell tisztázni, hogy nem azzal van probléma, hogy valaki a vállalkozásokat akarja támogatni, hanem azzal, ha ezt csak egy másik terület kárára tudja elképzelni. Mégis hogyan segítene a vállalkozásoknak és a dolgozóknak az, ha az önkormányzatok már képtelenek lennének ellátni a feladataikat?

Az MSZP szerint a vállalkozások és az önkormányzatok is támogatásra szorulnak, de nem egymás ellenében, ezért teljesen elfogadhatatlannak tartjuk Parragh László javaslatát. Az ugyanis még inkább veszélybe sodorná a települési feladatok ellátását olyankor, amikor az önkormányzatok feladatai egyébként is nagyban bővültek. A további pénzelvonással teljesen megakadályoznák a koronavírus elleni hatékony védekezést, hiszen pont azoktól vennének el, akik erejükön felül végzik el azokat a feladatokat, amelyeket a kormánynak kellene.

A Parragh-féle megszorítás helyett az MSZP szerint az önkormányzatoknak vissza kell kapniuk az elvont forrásaikat és támogatni kell a munkahelyek védelmét, valamint a magyar kis- és középvállalkozásokat. Ezért követjük továbbra is a 80%-os bértámogatást! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani, 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

2022-ben azért is van szükség kormány- és korszakváltásra, hogy újjá lehessen építeni az önkormányzatiságot. Olyan kormányra van szükség, amely partnerként tekint az önkormányzatokra és a sarcolás helyett támogatja a településeket annak érdekében, hogy továbbra is segítséget nyújthassanak a nehéz helyzetbe került embereknek.

Szabó Sándor
az MSZP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó párttagok