Belföld | szociális temetés Budapest
2013. május 30. 12:06

A pártfegyelemnek is van határa

A szociális temetésre vonatkozó javaslatnál morbidabb és megalázóbb terve még nem volt a Fidesznek. Embertelen, kegyetlen és a leghalványabb jelét sem mutatja bármilyen empátiának azokkal szemben, akik elveszítik a szeretteiket.

A politika csak olyan jogszabályt hozhat, amit magára is nézve is elfogadhatónak tart. Tegye fel magának a kérdést Orbán Viktor és kormánya: képesek lennének-e lemosdatni halott gyermekük testét, felöltöztetni elhunyt szüleiket, képesek lennének-e kiásni a testvérük sírját és beleengedni a koporsót?  Képesek lennének-e saját kezükkel eltemetni a szerelmüket?

Ha megszavazza az országgyűlés a kormány javaslatát, ha törvénybe iktatják a szociális temetésnek csúfolt 21. századi horror intézményét, akkor ki kell mondanunk, hogy a Fideszben végleg megszűnt az emberség, megszűnt a tisztesség.

Tegnap a Fővárosi Közgyűlésnek lehetősége lett volna nemet mondania. Erre minden joga megvan. A szocialisták javaslatára a fideszes többség megtehette volna, hogy kéri a belügyminisztert: vonja vissza a szociális temetésre vonatkozó javaslatát. Nem tették.

Értem a pártfegyelem intézményét, értem a kényszerűségüket, de itt már túlmentünk azon a határon, amikor ez elfogadható lenne.

Még bízom a tisztességben és a humánumban. Bár tegnap a pártfegyelem győzött, nem hiszem el, nem akarom elhinni, hogy ilyen mélyre süllyedhet a Fidesz.

Lendvai Anna
fővárosi képviselő