MTI/mszp.hu
2012. június 03. 12:42

A Pedagógusnapot ismét az utcán ünneplik

Az MSZP szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája veszélyezteti a pedagógusok bérének emelését.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja vasárnap újságíróknak azt mondta: a kormány az egykulcsos adóra épülő gazdaságpolitikával akkora bevételkiesést okozott a költségvetésnek, ami ellehetetleníti a közalkalmazotti fizetések növelését. Nem véletlen, hogy a Széll Kálmán Terv új változata már a pedagógus-életpályamodell elhalasztását vetíti előre - tette hozzá.
    
Az MSZP-s politikus a sajtótájékoztatón - amelyet az ágazati szakszervezetek pedagógusnapi tüntetése közelében, a Képviselői Irodaház előtt tartott - arra is kitért, hogy a pénzhiány miatt veszélybe kerülhet az iskolák 2013. január 1-jei államosítása is, amelyet a szocialisták a kezdettől elleneztek.
    
Elmondta, hogy a szakszervezeti demonstráción, amelyen a köznevelési és szakképzési törvény bevezetésének elhalasztását, továbbá 20 százalékos béremelést követelnek, több szocialista politikus is részt vesz majd "magánemberként".
    
Kunhalmi Ágnes azért is bírálta az oktatási kormányzatot, mert egyeztetések nélkül döntött az ágazatot érintő legfontosabb változásokról. Az MSZP ezt a hibát nem követi el még egyszer, és már megkezdte az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel, a szülők és a diákok érdekképviseleteivel - jelezte.
    
Véleménye szerint ugyanis a jelenlegi oktatáspolitikán mindenképpen változtatni kell, miután az veszélyezteti az ország versenyképességét, és oda vezethet, hogy miközben a térség országai már kilábalnak a válságból, Magyarország az évtized végén is képtelen lesz erre.