mszp.hu | Belföld
2023. december 14. 11:53

A pedagógusok bérének emelése szükséges, de nem elégséges az oktatás színvonalának emeléséhez

A pedagógusok béremeléséről, az oktatás színvonalának emeléséről, az MSZP új programjáról, valamint a jelenlegi magyar közállapotokról és a pártpolitikáról is beszélt Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.

2024. januárjától a kormány tájékoztatása szerint bruttó 700 ezer forintra emelkedhetne a tanárok fizetése, amennyiben megérkeznek az uniós források. Hiller István elmondta, hogy minden béremelésnek örülni kell, ugyanakkor ez az összeg kevesebb annál, mint amit az Orbán-kormány eredendően a 2010-es években megígért. Ha a kormány tartotta volna magát a vállalásaihoz, akkor 85-90 százalékkal lenne magasabb ma a pedagógusok bére.

Hiller István emlékeztetett, hogy a magyar pedagógusok bérét a magyar központi költségvetéséből kellene állni. A pedagógusok béremelése elengedhetetlen, ugyanakkor nem elégséges feltétele az oktatás színvonalának javításához.

Az MSZP országgyűlési képviselője beszélt az MSZP új programjáról is, amelynek a közoktatásra vonatkozó része nem bírálatokból és mások hibáztatásából áll, hiszen ebből az embereknek elege van, hanem valódi alternatívát kíván nyújtani az oktatás problémáira.

A most általános iskolás gyerekek életében a mesterséges intelligencia már természetes lesz, az oktatásnak igazodnia kell az élet változó kihívásaihoz.

A magyar pártpolitikát jelenleg a kiábrándultság, valamint a színvonal folyamatos hiánya határozza meg. Nem csoda, hogy az emberek elfordulnak a politikától. Az MSZP abban hisz, hogy lehet ezt másképpen is csinálni. A kijelentéseknek és a párt által képviselt értékeknek szakmai alapokon kell nyugodnia.

Az ellenzéki szavazók jelentős többsége összefogást, ellenzéki együttműködést szeretne, az MSZP Választmányi elnöke szerint az ellenzéki pártoknak pedig a választói akaratnak megfelelően kell politizálnia.