mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 20. 15:51

A PES Women napjainkra egy valódi női mozgalommá vált

A PES Women napjainkra egy valódi női mozgalommá vált
A PES Women történetéről, célkitűzéseiről, valamint a szervezet által elért eredményekről is beszélt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a PES Women elnöke a FEPS Őszi Akadémiájának záróeseményén.
„A FEPS Őszi Akadémiája kiemelt esemény volt az elmúlt 5 évben, az idei program pedig a közelgő EU-választások szempontjából lesz különösen fontos” – kezdte beszédét Gurmai Zita. 
 
A PES Women elnöke ismertette, hogy az általa képviselt közösség, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének egyik fő feladata a nemek közötti egyenlőség és a nők képviseletének előre mozdítása a párton belül és kívül egyaránt, valamint a nők jogaira vonatkozó konkrét javaslatok tétele, a nők képviseletének biztosítása az egyes tagpártokban. Az elmúlt időszakban sikerült az Európai Szociáldemokraták Pártjában (S&D) is nagyobb arányban biztosítani a nők részvételét a döntéshozatalban, és sikerült nagyobb létszámban vezetői pozíciókhoz jutniuk.
 
A PES Women immáron egy valódi női mozgalommá vált, amely érdemi politikai befolyást tud gyakorolni az európai színtérre, amely a nők helyzetének párton belüli megerősödésének, valamint az éves PES Women kampányoknak is köszönhető.
 
A PES Women 1992-ben, a PES első hágai kongresszusán lett a szervezet hivatalosan elismert bizottsága. A szervezet együttműködik olyan partnerekkel, mint a PES, a YES, a Rainbow Rose, a FEPS és a SOLIDAR annak érdekében, hogy különböző kérdésekben együttműködve „hidakat építsünk szerte a világon” – érvelt a PES Women elnöke.
 
Gurmai Zita elmondta, hogy a PES Women mindezek mellett együttműködik országos és nemzetközi civil szervezetekkel,valamint nem kormányzati szereplőkkel egyaránt. 
 
Az elmúlt 30 év során a PES Women számos kampányt indított, és számos kérdés megoldásán dolgozott. Elsősorban olyan témákat karoltak fel, mint például a nemi erőszak vagy a nemek közötti egyenlőség érvényesítése, amelyben az utóbbi időben komoly eredményeket ért el a szervezet, hiszen ebben a kérdésben a progresszív pártcsalád is élen jár.
 
Az EU Isztambuli Egyezményhez való csatlakozását idén hagyták jóvá, miután a feministák egész Európában évekig kemény munkát végeztek ennek érdekében. Az egyezmény a nemi erőszak elleni küzdelem egyik fontos eszköze. A PES Women célja, hogy Európában a nemi erőszakkal kapcsolatosan a zéró tolerancia elve érvényesüljön. 
A PES Women további kiemelt célja, hogy a fizetések átláthatók legyenek, amely elősegítené a nemek közötti bér- és nyugdíjszakadék megszüntetését Európában.
 
„Mi voltunk az első olyan európai párt, amely elindította az egyenlő munkáért egyenlő bért kampányt, amelyet később Európa-szerte meghonosítottak” – emlékeztetett Gurmai Zita. 
„Konzervatív és jobboldali erők minden országunkban jelen vannak; némelyikben nyíltan, másokban az árnyékban lapulva, készen arra, hogy elvegyék tőlük jogainkat. Harcolnunk kell az egyenlőségért, és nem szabad meghátrálnunk” – érvelt a PES Women elnöke. 
 
Gurmai Zita ismertette, hogy „A feminista gazdaság Európáért” című kiadványában a mozgalom a nőket a gazdasági rendszerben hátráltató számos akadályra koncentrál, mint például a nemek közötti bérszakadék kérdése. 
 
A PES Women elnöke a beszéde végén elmondta, hogy a mozgalom célja a feminista Európáért vívott harc.

Kapcsolódó párttagok