mszp.hu | Belföld
2022. szeptember 14. 23:10

A pluszbevételéről mondjon le az állam!

A pluszbevételéről mondjon le az állam!
Az energiaár-emelkedésből származó pluszbevételéről mondjon le az állam, ezzel segítsen az embereknek, az önkormányzatoknak és a kis- és középvállalkozóknak – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője a Spirit FM rádió műsorában szerdán.

„Nem szabad a kis- és középvállalkozásokat teljesen védtelenül hagyni” – szögezte le.

Úgy érvelt, a szocialisták pontosan kiszámolták: ha az MSZP javaslata szerint az állam a mostani 27-ről 5%-ra csökkentené az energiahordozók áfáját, az alapösszeg növekedése miatt, – „bármilyen hihetetlen” –, mégsem csökkenne az állam áfabevétele.

„Mi azt mondjuk, hogy a pluszbevételről mondjon le az állam; amit (...) az energiaár-emelkedésből ő pluszbevételként kap meg a költségvetésben” – mondta a társelnök.

Azzal érvelt: az idei évre tervezett áfabevétel 75%-a az első 7 hónapban már befolyt a büdzsébe, pedig a magas energiaszámlák után járó áfabevételt a kormány még meg sem kapta.

Megismételte: ha erről a pluszbevételről lemondana a kormányzat, azzal „iszonyatosan” nagyot segítene az embereknek és a vállalkozásoknak is.

Az MSZP héten benyújtott törvényjavaslata, melyet Tóth Komjáthi Imre szocialista képviselővel, a párt elnökhelyettesével közösen jegyez, arra irányul, hogy álljon vissza az a helyzet, ami a nyár közepéig fennállt – mondta el.

Akkor ugyanis, háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, „kidobta” a kormány az önkormányzatokat, és a kis- és középvállalkozásokat az egyetemes szolgáltatás lehetőségéből, vagyis a lakosság számára fenntartott, átlagfogyasztásig járó kedvezményből. „Teljesen kirakták őket a piacra szabad prédának”.

Ennek következtében az önkormányzatok sorra zárják be intézményeiket, színházakat, uszodákat, de az „irdatlan energiaszámlákkal” szembesülve sorra zárnak be a vendéglátóhelyek és szállodák is – ecsetelte.

Rámutatott: egész Európában egyedül Magyarország vezetett be háborús veszélyhelyzetet; viszont számos európai ország csökkentette az energiahordozók áfáját, amit az MSZP most is javasol.

Kiemelte az MSZP most benyújtott RezsiSTOP javaslatcsomagjának a finomítottabb fizetési sávok kialakítására vonatkozó részét. Mint mondta, pártja több éve javasolja, hogy gáznál és villanynál legyen egy alapcsomag, ami mindenkinek jár, afölött egy másik sáv akár átlagfogyasztásig, és további sávok fölfelé finomítva; kifogásolta ugyanis, hogy a Fidesz rendszerében gyakorlatilag egyetlen sáv van középen, és afölött azonnal hétszeres árat kell mindenkinek fizetnie. Azt is kifogásolta: ez az emelt számla a fogyasztók csaknem kétharmadát érinti, tehát nem felelt meg a valóságnak az a kormánykommunikáció sem, hogy csak az egynegyedükről lenne szó.

Ismertette Ausztria példáját: ott nem a lakosságnak, hanem a kis- és középvállalkozásoknak vezettek be sávos árrendszert, miközben a lakosság pénzbeli támogatást kap 100 és 400 euró között. Mint Tóth mondta, az osztrák költség-haszon-elemzés szerint a munkahelyek megszűnése sokkal többe kerülne az államnak, mint az, hogy most „besegít” a kkv-k energiaszámláiba.

Szarkasztikusan megjegyezte: ezzel szemben a magyar államnak „kötelező megvenni a válság kellős közepén” a Vodafone telekommunikációs szolgáltatócéget, propagandagépezete további megerősítésére.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok