MTI/mszp.hu
2012. március 30. 16:38

A polgári kezdeményezéssel csökkenhet az uniós intézmények demokráciahiánya

Az uniós szintű polgári kezdeményezés jogintézményének vasárnapi életre hívásával csökkenhet az EU-intézmények demokráciahiánya, hiszen az ilyen kezdeményezések egész Európára kiterjedő közéleti viták forrásául szolgálhatnak - hangsúlyozta Gurmai Zita szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken Brüsszelben.

Gurmai volt Alain Lamassoure a francia néppárti EP-képviselővel együtt a polgári kezdeményezés intézményes bevezetésének európai parlamenti jelentéstevője.

"Az eljárás egyedülálló lehetőséget biztosít az egyszerű állampolgárnak arra, hogy megossza velünk, európai döntéshozókkal a véleményét, ha úgy látja, hogy nem végezzük elég jól a munkánkat, fontos ügyeket figyelmen kívül hagyunk" - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.
    
Az új jogintézmény lényege, hogy az unió tagállamainak polgárai - egymillió támogató aláírás összegyűjtése esetén - saját maguk kezdeményezhetnek uniós jogalkotást olyan témákban, amelyekben a tagállamok hatáskört ruháztak a közös EU-intézményekre.
    
A polgári kezdeményezés elvi lehetőségét a 2009 decemberében hatályba lépett Lisszaboni Szerződés, az EU új alapszerződése teremtette meg. A pontos és részletes jogi kereteket az EP egy évvel később, 2010 decemberében fogadta el. A tagállamokat képviselő Tanácsban tavaly februárban hagyták jóvá a szöveget, és azt a tagállamoknak egy éven belül kellett beiktatniuk saját jogrendjükbe. Így léphet életbe most április elsején ez a közvetlen demokráciagyakorlást lehetővé uniós jogintézmény.
    
Az egymillió támogató aláírást a tagállamok legalább egynegyedéből - jelenleg hét tagországból - kell összegyűjteni egy év alatt. Egy országból csak akkor vehetők figyelembe a támogató aláírások, ha azok meghaladják a szóban forgó országnak járó EP-képviselői helyek 750-szeresét. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy a figyelembe vételhez legkevesebb 16500 aláírásra van szükség. Ha megvan a szükséges támogatottság, az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - három hónapon belül köteles megvizsgálni a kezdeményezést, és azt indoklás nélkül nem mellőzheti.