2011. március 03. 11:57

A polgárok mint döntéshozók

Az elfogadott szabályozás garantálja a polgári kezdeményezések zökkenőmentes elindítását és lefolytatását, miközben egyes esetekben megfelelő választási lehetőséget biztosít a tagállamok számára a hagyományaiknak megfelelő megoldások alkalmazásához - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Brüsszelben egy magyar újságírók számára szervezett munkaebéden.

A keddi rendezvényen részt vett Gerald Häfner zöldpárti EP-képviselő, a polgári kezdeményezésről szóló jelentés egyik társ-jelentéstevője is.

Előadásában a polgári kezdeményezés parlamenti jelentéstevőjeként Gurmai Zita kifejtette, hogy a szabályok megalkotása során az EP a leginkább felhasználóbarát megoldások alkalmazását tartotta szem előtt. Az EP-képviselő szerint minél több nyelven áll rendelkezésre a kezdeményezés szövege, annál könnyebben gyűjthető össze az egymillió aláírás a tagállamok legalább egynegyedének állampolgáraitól. Habár elsőre egyfajta akadályozó tényezőnek tűnhet, valójában az állampolgári bizottságok felállítása is ezt a célt szolgálja - utalt a szervezőkből felállítandó hétfős bizottságra, amely tagjainak az EU hét különböző tagországából kell érkezniük.

A képviselő felidézte, hogy egyes kérdésekben jelentős nézetkülönbségek bontakoztak ki az EP és a tagállamok között, példaként említve az aláírok minimális életkorának valamint az aláírásgyűjtő-íveken szereplő adatok szabályozását. A Parlament mindkét esetben a kevesebb korlátozás pártján állt, azonban tudomásul kellett vennünk, hogy egyes tagállamok számára elfogadhatatlan lett volna a 16 éves életkorküszöb vagy a személyi igazolványok száma nélküli aláírásgyűjtés. Mindkét esetben meghagytuk a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a politikai, társadalmi és kulturális hagyományaiknak megfelelő lehetőséget válasszák - hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy a Huszonhetek közül várhatóan 9 tagállamban nem kérik majd el személyi igazolvány számot az aláírásgyűjtés során.

Gurmai Zita szerint a sajtónak óriási szerepe lehet a polgári kezdeményezések sikerében, legyen szó az egyes kezdeményezésről, de akár az egész intézményről. Jelen pillanatban ugyanakkor azt lenne fontos tudatosítani a közvéleményben, hogy - habár a rendeletet már aláírták, és az rövidesen hatályba is lép - a tagállamoknak az elfogadott szabályozás szerint egy évük van felkészülni a végrehajtására. Így az első kezdeményezések 2012-ben indulhatnak és 2013-ban érnek véget - hangsúlyozta az EP-képviselő, aki ennek a 2014-ben sorra kerülő európai választás miatt különösen nagy jelentőséget tulajdonít. Meggyőződésem, hogy olyan szabályokat sikerült megalkotnunk, amelyek garanciát jelentenek a kezdeményezések sikeres lebonyolítására, és ezáltal a polgároknak az uniós döntéshozatalban való nagyobb részvételére - zárta előadását Gurmai Zita.