A politika befekszik az ágyunkba

A Magyar Szocialista Párt Nőtagozata egyetért a VDSZ Nőtagozatának tiltakozó nyilatkozatával és támogatja az abban megfogalmazottakat.

A tagozat felháborítónak találja, hogy a tervezett új családjogi törvény az állampolgárok legintimebb magánéletébe is beleszól, önkényesen értékítéletet téve párkapcsolat és párkapcsolat között. Álszent, képmutató módon a házasság intézményét mindenen felülállóként, különbként ismeri el, ezzel is legalább száz évvel visszarántva hazánkat Európa előre haladó felétől.

Ahogy a kormány tevékenységének egésze, úgy sajnálatos módon ez a törvénytervezet is csak árt az ország megítélésének, és ami a legfájóbb, a magyar embereknek és különösen a nőknek. A tagozat tiltakozik a miniszterelnök már túl jól ismert meggyőződése ellen, miszerint Európán kívül is van élet. Nem Brüsszel az, amely ránk erőlteti, hogy minden gyermek egyenlő. Ez alapvető emberi jog. A tervezet azonban különbséget tesz gyermek és gyermek között. Értékesebbként kezeli azokat, akik a családnak nevezett együttélési formában nőnek fel és lenézi a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket.

A tagozat elítél minden olyan politikát, és törvényben rögzített akaratot, amely szabályozza a nők életét a gyermekvállalás és karrierépítés tekintetében. Egyrészt Magyarország közel sem olyan időket él, amikor kizárólag az édesapa keresetéből tartható fenn egy család, másrészt elmúltak már azok az évek, amikor a nőket a háztartás és a konyha falai közé lehet szorítani.
Az új családjogi törvény keressen európai, progresszív megoldást arra, hogyan segíthető elő a nők munkahelyi szerepvállalása és családi élete közötti egyensúly.

Gurmai Zita,
az MSZP Nőtagozatának elnöke