A politikai döntések felforgatják a megyénk életét

Több olyan változás történt az országban, ami nem megszokott és egy kicsit felforgatja az életünket.

Az önkormányzatok átalakulásai, a járási hivatalok felállításai, és az önkormányzatoknak, akik 2000 fő alatti településen működnek közös önkormányzatokat kell létrehozni – ecsetelte Halmi József frakcióvezető az aktuális történéseket napirend előtti felszólalásában a mai Megyei Közgyűlésen.

Január elsejétől az iskolák nagy része állami fenntartásba kerül. Lesznek olyan megyei történések, amelyre a megyei képviselőknek és a közgyűlés elnökének, mint országgyűlési képviselőnek felhívta fel a figyelmét a frakcióvezető, hogy ha tudnak, járjanak közben.

Üdvözöljük a kormány döntését, hogy az önkormányzatok hitelállományát január elsejével átveszi. Látjuk, hogy nincsenek kiforrt elképzelések, ezért remélem, Elnök Úr tud konkrét dolgokat mondani. - folytatta. A sajtóból tudjuk, hogy hitelátvállalás van, és nem tudjuk, mi van a kifizetetlen számlákkal és az egyéb tartozásokkal. Mivel Kovács alelnök úr a polgármestereknek személyesen elviszi el a jó hírt, olvastuk a sajtóban, talán alelnök úrnak több információja van a többi tartozás átvállalásáról is – szólította meg a megyei alelnököt.

Ami szomorú, - jegyezte meg a frakcióvezető, hogy január elsejétől - vagyis a folyamat alapján -  márciusig több köztisztviselőtől meg kell válni. Ez az átszervezés, hogy hivatalok fognak megszűnni és közös hivatalok jönnek létre, azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak a 2013-as országos költségvetés tervezet alapján, embereket kell elküldeniük. A járási hivatal beszállt, de nem tudja kezelni a keletkezett létszámproblémákat, amit a közös hivatalok eredményeznek. Arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen segítséget tud a Fidesz-KDNP frakció, vagy akár a kormánypárti információ mondani, biztosítani, hogy ne szűnjenek meg munkahelyek január 1 és március 30 között.

Ugyanezt gondolom az iskolákról is! Bár minden kormányzati kommunikáció azt mondja, hogy nem lesznek iskolabezárások, mi ebben nem tudunk hinni, mert nem csak a Fidesz kormány alatt, hanem több kormány alatt is felmerült már az a kérdés, hogy iskolákat kell bezárni. Félelem van a településeken, mert amelyik településen megszűnik az iskola, azzal a település is értéktelennek lesz nyilvánítva. Ha erre lenne megnyugtató információja az Elnök Úrnak, szintén megköszönném.  – jelentette ki Halmi József. A politika néha elhamarkodott döntést hoz. Mi 2009-ben a nyírbátori gimnázium igazgatójának leváltásával kapcsolatban szembe mentünk azzal a munkaközösséggel, aki a régi igazgatót szerette volna, a politika mást akart. Ezt az igazgatót, a mostani intézményfenntartó elküldte. Akkor mi rossz döntést hoztunk - látta be a frakcióvezető, csak ez nem ennyibe került az iskolának. Ebben a gimnáziumban 3 év alatt 30 pedagógus ment el. A gimnáziumnak ma az oktatási színvonala hagy kívánni valót maga után, ebbe van felelőssége a politikának!