A praxispénz emelését ígéri a kormányváltó erő

A háziorvosok praxispénzének növelését és az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlásának megállítását ígéri a kormányváltó erő.

Tukacs István erről hétfőn azon a budapesti sajtótájékoztatón beszélt, amelyen levetítették a kormányváltó erők legújabb kampányfilmjét. E szerint az Orbán-kormány romba döntötte az egészségügyet, az ágazatból 1800 orvos és 3700 szakdolgozó hiányzik.

A szocialista politikus azt mondta, a Fidesz-kormány 300 milliárd forintot vont ki az egészségügyből. Szerinte ez az egyik oka annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem akar kiállni vitázni Mesterházy Attilával, a baloldal kormányfőjelöltjével, mert akkor magyarázatot kellene adnia az egészségügyi dolgozók elvándorlására, a kórházak adósságállományának növekedésére és arra, hogy miért nem javultak érdemben az egészségügyi bérek, különösen a háziorvosi ellátásban.

Tukacs István azt ígérte, kormányra jutva azonnal 20 százalékkal, a ciklus végéig pedig 100 százalékkal megemelnék a háziorvosi praxispénzét, arra törekednének, hogy mindenki a lakóhelyéhez lehető legközelebb tudja igénybe tudja a kórházi és szakellátást, életpályamodellel akadályoznák meg az orvosok és szakdolgozók elvándorlását, valamint könnyítenék a nyugdíjasok, a gyerekek és a krónikus betegek gyógyszerhez jutását.

Komáromi Zoltán, az Együtt-PM képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a jelenlegi hétből két mentőhelikoptert október végén egy európai uniós direktíva miatt ki kell vonni a forgalomból, mivel egyhajtóműves helikopterrel nem lehet sűrűn lakott területek fölé repülni.

A politikus azt mondta: a gépek pótlásához szükséges összeg nem szerepel a költségvetésben és a közbeszerzési eljárást sem írták még ki, pedig ez kellene ahhoz, hogy Kelet-Magyarország jelentős része ne maradjon légimentő-kapacitás nélkül.