A rabszolgatörvény elleni tüntetések évfordulójára

A rabszolgatörvény elleni tüntetések évfordulójára
A Fidesz 2010 óta elnyomja a dolgozókat, a szakszervezeteket, és munkavállaló-ellenes törvényekkel szolgáltat ki több millió embert a munkaadóknak.

Az elmúlt 10 évben leépítette a szakszervezeti jogokat, ellehetetlenítette a sztrájkjogot, és két évvel ezelőtt a rabszolgatörvény elfogadásával, túlzott túlórakeretet állapított meg a munkavállalók számára.

2018. december 8-án a szakszervezetek, a munkavállalók és az ellenzéki pártok együttesen követelték a rengeteg embert megmozgató tüntetésen az Orbán-kormánytól, hogy vonja vissza a dolgozókat kizsigerlő javaslatát. A közös fellépésnek az lett az eredménye, hogy rengeteg cég nem is mert élni a törvény adta lehetőséggel.

A Fidesz azonban 2020-ban, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején, is folytatta a munkavállaló-ellenes politikáját. A kormány ugyanis tétlenül nézte, ahogy rengeteg ember megélhetése került veszélybe egyik napról a másikra azzal, hogy megszűnt a munkahelye vagy csökkent a fizetése.  A tavaszi nehéz időszakban azonban csak egy valamit kaptak a dolgozók a kormánytól: a rabszolgatörvény 2.0-t! A veszélyhelyzet árnyékában ugyanis elfogadtak egy olyan jogszabályt, ami 24 havi munkaidőkeretet biztosít a munkaadók számára. Ez lehetővé teszi számukra, hogy akár hónapokon keresztül is heti 6 napot dolgoztassák a beosztottjaikat úgy, hogy sem túlórapénzt, sem műszakpótlékot nem fizetnek nekik arra hivatkozva, hogy ezt a ledolgozott munkaidőt a 2 éves munkaidőkereten belül egyszer majd kiadják.

A Fidesz ezzel az újabb kizsigerlő törvényével ismét a multik oldalára állt és a dolgozókkal akarja megfizettetni a válságból való kilábalás árát. A munkaadók pedig most, a járvány második hulláma alatt is azt kérik a kormánytól, hogy ismét tegye lehetővé a 24 havi munkaidőkeretet.

Az MSZP azonban, a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezését támogatva, az Alkotmánybírósághoz fordult annak érdekében, hogy megakadályozzuk a munkavállalók jogfosztását. A Fidesz nem emelhet törvényerőre egy olyan rendelkezést, amellyel jobbágysorba taszítja a magyar munkavállalókat!

Az MSZP továbbra is azt vallja, hogy a dolgozóknak nem végeláthatatlan túlórákra, hanem olyan fizetésekre van szükségük, amelyek biztosítani tudják a tisztességes megélhetést napi nyolc óra munkával. Most pedig a koronavírus-járvány okozta válságban, amikor több százezer ember veszítette el munkáját, és mellettük több százezer ember jövedelme csökkent, különösen fontos a munkavállalók védelme. Az MSZP ezért továbbra is támogatja a szakszervezeteket, és fellép minden munkavállaló-ellenes intézkedéssel szemben a Parlament falain belül és azon kívül is.

 

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok