mszp.hu | Belföld | rákbetegek világnap közlemény
2014. február 04. 16:22

A rák világnapja: több esélyt a magyar betegeknek!

Európán belül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma és az ebből eredő halálozás a WHO és a KSH adatai szerint. A rosszindulatú daganatos megbetegedések hazánkban a halálozások második leggyakrabban előforduló oka.

Az Orbán-kormány sajnos semmit nem tett ennek a szomorú helyzetnek a megváltoztatásáért. A Fidesz 4 év alatt több mint 300 milliárd forintot vont ki a magyar egészségügyből: veszélybe sodorta az ellátás biztonságát, orvosokat és ápolókat üldözött el itthonról. Ezzel magyar rákbetegek ezreit hozta szinte kilátástalan helyzetbe.
 
Az Orbán-kormány 4 éves ámokfutás után csak most, a választások előtt tette lehetővé, hogy néhány rákgyógyszert (melyek a környező országokban már rég elérhetőek) a magyar társadalombiztosítás is támogathasson. Gyalázatos kampányfogás ez, amely emberéletekkel játszik.

A rák világnapján különösen fontos kiemelni, hogy a most támogatásba került hatóanyagokon túl még csaknem kéttucatnyi „okosgyógyszer” vár arra, hogy Magyarországon is alkalmazni lehessen.

Mivel ezek a készítmények jelentősen növelhetnék a daganatos betegek túlélési esélyeit, a tavasszal felálló Mesterházy-kormány haladéktalanul felgyorsítja az új, modern gyógyszerek alkalmazásának bevezetését és a sugárterápiás eszközök korszerűsítését. A daganatos betegségek korai felismerése céljából bevezetjük a térítésmentes vastagbélrák-szűrést, és új lendületet kap az emlő- és méhnyak-rákszűrés program is.

Kormos Kata,
szóvivő