mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. április 19. 15:35

A rákszűrés nem állhat le a koronavírus-járvány idején sem! – Az MSZP azt követeli, hogy a kormány indítsa újra a szűrővizsgálatokat!

Márciusban, miután 5500 egészségügyi dolgozó távozott az új szolgálati jogviszony miatt, az országos kórház-főigazgató azt mondta, hogy: „ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is”. Ezt követően április elején Kásler Miklós az egészségügy túlterheltségére hivatkozva felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat, miközben Magyarország a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában. Ez lenne a javulás?

A Fidesz ráadásul a járványügyi adatokkal is kettős beszédet folytat ez ügyben: egyrészt azt mondja, hogy nem enyhül a járvány, túlterhelt az egészségügy ezért fel kell függeszteni a szűrővizsgálatokat, másrészt pedig javuló adatokra hivatkozva nyitja ki az iskolákat.

A rákszűrés jelentősége nem csökkenhet még a koronavírus-járvány idején sem! Ezért az MSZP azt követeli, hogy a kormány indítsa újra a szűrővizsgálatokat, akár a magánszektor bevonásával is! Mivel a betegség korai felismerése életmentő jelentőségű, ezért a vizsgálatok halasztása súlyos következményekkel járhatnak, amivel a miniszternek egykori onkológusként tisztában kell lennie.

Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy a Fidesz állítsa helyre az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státuszát! Felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az új jogviszony miatt távozó több ezer egészségügyi dolgozó minél hamarabb visszatérjen a rendszerbe!

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke