mszp.hu | Belföld
2020. június 23. 17:33

A régi rend visszaállítása helyett újjáépítésre van szükség az egészségügyben

A régi rend visszaállítása helyett újjáépítésre van szükség az egészségügyben
A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügyi rendszer átalakítása nem várhat tovább, az ellátórendszer hiányosságai ugyanis soha nem voltak ennyire egyértelműek.

Ezeket a problémákat azonban nem a járvány hozta magával, hanem itt voltak velünk már az elmúlt 10 évben is. Az állami egészségügyi ellátórendszer ugyanis békeidőben sem volt képes a teljes körű, betegbiztonságot garantáló működésre.
 
Kásler Miklós ennek ellenére úgy tervezi, hogy legkorábban két hónap múlva állhat vissza az egészségügyben a járvány előtti működési rend. Az MSZP álláspontja szerint egy olyan rendszert nem szabad visszaállítani, amelyben évente több mint 46 ezer ember hal meg amiatt, mert nem kap időben megfelelő ellátást. Nem lehet visszatérni egy olyan rendszerhez, amelyben hatalmas az orvos- és szakdolgozóhiány, amelyben annyi betöltetlen háziorvosi praxis van, ami miatt több, mint 500 ezer embernek nincs saját háziorvosa.
 
Az MSZP szerint újjáépítésre van szükség az egészségügyben is. Kiemelt prioritássá kell válnia, hiszen csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetésre, a szükséges eszközök beszerzésére való pénz, és akkor, ha az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló és kompetens kormánytag felel.
 
Az MSZP ennek érdekében éves szinten 700 milliárd forinttal növelné a gyógyításra szánt kiadásokat. Így a háziorvosi rendszer megerősíthető, a csoportpraxisok ösztönzése, valamint a kórházak dologi kiadásának emelése biztosítható lenne. A megnövelt költségvetési támogatás biztosítaná az orvosok bérének 70-80%-os emelését a Magyar Orvosi Kamara javaslatai alapján.
 
Szükséges az összes egészségügyi és egészségügyben dolgozó, valamint a szociális ágazatban foglalkoztatott bérének emelése, és a járvány időszakában nyújtott teljesítményük elismeréseként egyszeri 500.000 forintos juttatás kifizetése az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók részére is, hiszen az ellátórendszer teljes körű működése csak az ő pénzügyi megbecsülésük mellett biztosítható.
 
Annak érdekében pedig, hogy mindenki hozzájuthasson a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, a hiányterületeken és hiányszakmákban az orvosok és ápolók számára ösztönző pótlékokat, szakképzési kedvezményeket és letelepedési támogatást (pl. lakás- és/vagy gépjárművásárláshoz is) kell alkalmazni.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok