mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 22. 10:49

A rekordmagas ÁFA-val csak a kormány jár jól, az emberek nem!

A rekordmagas ÁFA-val csak a kormány jár jól, az emberek nem!
Hiába követeli az MSZP, hogy a rekordmagas infláció és az elszállt árak kompenzálásaképpen csökkentsék végre az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját 5%-ra, kormányoldalon mindez süket fülekre talál. A szocialisták azt ígérik, jövőre, kormányváltás után, az ellenzéki pártokból alakuló új kormány megteszi ezt a lépést.

Az 5%-os ÁFA az alapvető élelmiszereket érinti majd, de minden egyéb élelmiszeren is 18%-ra csökkentik majd az általános forgalmi adót – jelentette be keddi online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, országgyűlési képviselő, a Népjóléti bizottság szocialista elnöke.

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy Európa legmagasabb általános forgalmi adóját a magyarok fizetik, ráadásul ilyen magas infláció mellett! A boltokban, a piacokon járva láthatjuk, hogy szinte megfizethetetlenek az áruk. Magyar gyümölcsöt hirdetnek többezer forintért kilónkénti árban” – ismertette Korózs.

Elmondta, pártja mindezt a szinte világrekorder 27%-os magyar ÁFA-nak tudja be, ezért azt szeretnék, ha a fehér- és a félbarna kenyér, a kifli és a vizes zsömle, csakúgy, mint a tejföl, a tehéntúró, a félkemény sajt és 3% zsírtartalom alatti tejtermékek, valamint a zöldségek és a gyümölcsök ÁFA-ját vigyék le 5%-ra.

Méltán vagyunk büszkék a magyar almára, de ez nagyon sok embernek megfizethetetlen. Egy ilyen magas ÁFA-val csak a kormány jár jól, az emberek sajnos nem! (…) A legutolsó inflációs adatoknál az étolaj egy év alatt közel 25%-kal drágult, a margarin és a száraztészta 7%-kal, a rizs 6%-kal… és persze minderre hatással van a benzin ára, ami több mint 36%-kal emelkedett egy év távlatában” – emlékeztetett a szocialista politikus.

Hozzátette, ehhez jön még a megalázóan alacsony, 0,6%-os nyugdíjkiegészítés. „Egy 148.000 forintos nyugdíj mellett ez 888 forintot jelent, amiért már nem adnak 50-60 dkg sertéslapockát se” – jegyezte meg.

A hónapról-hónapra élő, elszegényedő emberek érdekében végül megismételte az MSZP követelését: „Az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját 5%-ra kell csökkenteni és minden más élelmiszerét pedig 18%-ra”!

 

Kapcsolódó párttagok