mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. július 07. 09:24

A rendvédelmisek kárán fog ismét milliárdokat keresni valaki az üdülők eladásával

A rendvédelmisek kárán fog ismét milliárdokat keresni valaki az üdülők eladásával
A csütörtöki Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülésén három téma volt a terítéken. A Honvédkórház átszervezése körüli káosz, a januári tragikus rendőrgyilkosság és a hon- és rendvédelmi dolgozók rekreációját szolgáló mintegy 74 állami épület eladása. Harangozó Tamás a bizottság alelnöke, az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta milyen eredménye volt az ülésnek és mire számíthatnak a rendvédelmi dolgozók.

Harangozó Tamás félig viccesnek, félig szomorúnak nevezte a Honvédkórház körül kialakult helyzetet, hiszen az átszervezését tavaly nyáron jelentette be a kormány és a megtárgyalására most, egy évvel később került sor. Ezzel kapcsolatban elmondta, azért kezdeményezték korábban az ügy megtárgyalását, mivel hatalmas káosz övezte az átszervezéseket. Az ott dolgozók sokáig, hónapokon keresztül teljesen érthetetlen információkat kaptak, mára állítólag azonban ezek a dolgok helyreálltak. A kórház vezetése pedig beismerte a fejetlenséget, hiszen bevallották, az átmeneti időszakban sokan nem annyi fizetést kaptak, mint előtte.

„Két évvel ezelőtt vagy két és fél évvel ezelőtt miért kellett mindenkit beöltöztetni katonának? És most megint, egyik jogviszonyból a másikba rángatni az orvosokat, szakápolókat, akiknek így is örülünk, hogy egyáltalán itt maradnak és nem mennek el” – részletezte az érthetetlen és logikátlan átalakítást az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A rendőrgyilkosság ügyében elmondta, számára a legfontosabb és az egyetlen kérdés az volt, hogy van-e bármi, aminek a megváltoztatásával, bevezetésével ugyanez az esemény elkerülhető lenne. Ez lehet felszerelés, jogi szabályozás vagy vezetői utasítás is. Az ülésen azonban az hangzott el, hogy nem lehet min változtatni.

A hetekben kiderült, hogy a kormány több mint 70 állami ingatlant tervez eladni, azonban ez mind olyan épület, mely a rendőrök, honvédek és a katasztrófavédelem embereinek rekreációját szolgálják. Harangozó Tamás azt kérte korábban, hogy ezek az ingatlanok és épületek ne kerüljenek ki a rendvédelmi dolgozók érdekköréből. A napokban a honvédelmi miniszter bejegyzéséből kiderült, hogy a Stefánia palota, mely a Honvédség zászlóshajója és kulturális intézete és további üdülők sem kerülnek eladásra, Harangozó Tamás szerint, ha már ennyit elért a felszólalásával, megérte.

A honvédelmi és rendvédelmi dolgozók számára ezek az üdülőhelyek kiérdemeltek, hiszen nap mint nap ők vigyáznak a magyar emberekre. A miniszterelnök hétfőn a szocialista képviselő kérdésére azt mondta, hogy a rendvédelmi dolgozóknak több fizetést kell adni, akkor el tudnak menni majd nyaralni, ez azonban nem helytálló indoklás, hiszen egyrészt az ezen a területen dolgozók nem kapnak jó fizetést, másrészt a hon- és rendvédelmi dolgozók számára ez nem üdülés, hanem rekreáció, amelyre szüksége van az év folyamán megállás nélkül – a magyarok biztonsága érdekében – dolgozóknak.

Kiemelte, ahhoz, hogy a hon- és rendvédelmi dolgozók ugyanolyan kitartással és precizitással tudjanak dolgozni, szükséges, hogy lelkileg és fizikálisan is legyen lehetőségük feltöltődni. Harangozó Tamás emlékeztett arra is, hogy a szóban forgó épületek egy részét a rendvédelmisek saját költségvetésből, sokszor a fogvatartottak munkájával újították fel, most pedig ezek közül sok eladásra kerül és más fog rajta nyerészkedni végül.

Kapcsolódó párttagok