MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2015. március 03. 15:23

A repülővel közlekedők adatainak nincs köze az illegális bevándorláshoz

Ne mossák össze az utasadat-információs rendszert az illegális bevándorlással!

Demeter Márta és Kiss László országgyűlési képviselők szerint a kormányoldal össze akarja mosni az utasadat-információs törvény módosítását az illegális bevándorlással, amit elképesztőnek tartanak.

Demeter Márta jelezte, az illegális migránsok tömegei nem a nemzetközi repülőjáratokon érkeznek.

Kiss László blöffnek nevezte, hogy Magyarország biztonságával összefüggésben ilyen törvényt kellene alkotni. Szerinte ez a jogszabály jelen formájában szükségtelen.
 

Nem támogatjuk a mikrocenzusról szól indítványt

Bangóné Borbély Ildikó, pártunkvezérszónoka egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a kis népszámláláson az egészségi állapotra és a fogyatékosságra is rákérdeznének. Milyen döntésekre készül a kormányzat, amelyekhez az egészségi állapotra és a fogyatékosságra vonatkozó adatokra van szükség? - kérdezte.

Azt is érdekesnek nevezte, hogy össze kellene íni az átmenetileg külföldön tartózkodó magyar állampolgárokat attól függetlenül, hogy be vannak-e jelentve az adott lakásba vagy sem.

Szerinte nem kizárt, hogy a törvényjavaslatot a „Magyarország jobban teljesít” hazug szlogenjének harsogásához használnák fel, ezért azt az MSZP nem támogatja.
 

Sanda szándék vezetheti a kormányt

Kiss László szerint a sanda szándék vezetheti a kormányt ezzel a népszámlálással, s élnek a gyanúperrel, mindenféle kormányzati lózungokra használják majd az eredményeket. Teleki László szintén azt mondta, fontos, hogy a nemzetiségi kérdezőbiztosok is legyenek. Ezáltal sokkal pontosabb képet lehetne kapni - jegyezte meg. 
 

Szakmaiatlan, időszerűtlen javaslat 

Harangozó Tamás, vezérszónoként rámutatott: a javaslat nagyrészt szakmaiatlan, időszerűtlen és propaganda célokat szolgál. Kifogásolta, hogy a kitágított adatkezelési alkalmazás a repülőjáratokon utazók adatainak szinten korlátlan felhasználása előtt is megnyitná az utat.
    
Szerinte számos súlyos adatvédelmi aggály áll fenn a javaslattal összefüggésben, példaként említette, hogy a jövőben a légiutas adatokat kezelő szervezett bűnözés elleni koordinációs központ előzetes utasadatokat kaphatna meg. Ezek kifejezetten rendőrségi, határrendészeti feladatkörbe tartoznak - jegyezte meg, és kifogásolta a rendőrségtől átvett adatok kezelésére vonatkozó határidőket is. 

Szólt arról, hogy a meghatározott bűncselekményi kört legfeljebb az embercsempészés bűntettével lehetne indokolt kiegészíteni. 

Szerinte a valódi új elem az illegális bevándorlás megelőzése, s a terrorizmust és az illegális migráció elleni küzdelmet egyszerre akarják megjeleníteni. Komolyan gondolják, hogy az embercsempészek méregdrága repülőjegyet vesznek majd? - tette fel a kérdést, hozzátéve: az egyre inkább ázsiai diktatúrákra emlékeztető országba nem be, hanem kivándorolni szoktak. 

Jelezte: számos módosító indítványt adnak be, mert a javaslat így elfogadhatatlan.
 

Egy problémás pont a gazdálkodók támogatásával kapcsolatban

Legény Zsolt előrebocsátotta, hogy az MSZP támogatni fogja a javaslatot. Érvként említette, hogy a támogatást kérő köztartozását nemcsak az uniós, hanem a nemzeti támogatásból is vissza lehet majd tartani. Arra is kitért, hogy módosulnak a nemteljesítési bírság szabályai. A javaslat pedig biztosítja, hogy a területalapú támogatások zöld komponensének alkalmazása során az ökológiai célterületek körébe az igénylő területével közvetlenül határos tájelemet is el lehessen számolni.

Az MSZP szerint a javaslat egyetlen problémás pontja az, amelyik az állami feladatok elvégzését és azok költségeit - a támogatásért cserébe - a gazdálkodóra terhelik az ökológiai jelentőségű területeken - mondta.
 

Városliget: veszélybe kerül a terület rekreációs funkciója
    
A szocialista Kiss László szerint ha szimplán kulturális fejlesztésről lenne szó, akkor szimpatikusnak tartaná a javaslatot, ugyanakkor vitatta a zöldfelületi arányokra vonatkozó terveket és aggályának adott hangot rekreációs funkciók csökkenése miatt. Kifogásolta a vagyonkezelő cég széles jogosítványait is, és jelezte: számos civil és a helyi lakosság is tiltakozott a beruházás ellen.

Az ellenzéki politikus sokallta a beépíteni tervezett területet és kitért arra is, hogy a munkálatok idejére a Városliget nem lesz közpark.
    
Kiss László azt szorgalmazta, hogy inkább a város több pontján helyezzenek el kulturális intézményeket.