mszp.hu | Belföld
2021. január 18. 16:48

A részvételiség, a szolidaritás és a kiszámíthatóság került most veszélybe

A részvételiség, a szolidaritás és a kiszámíthatóság került most veszélybe
Több kerülettel közösen indít tájékoztató kampányt Budapest helyzetéről a fővárosi önkormányzat, az akcióval erősíteni kívánják a város közösségét és rábírnák a kormányt a megszorítások felfüggesztésére - jelentette be a főpolgármester hétfőn online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely a kampány céljai között említette, hogy tájékoztatást adjanak a fővárosiaknak a közszolgáltatások működéséről, Budapest pénzügyi helyzete kapcsán világossá tegyék, aggódnak a közszolgáltatásokért, valamint erősítsék a közösséget. Hozzátette: azért is indítják a kampányt, hogy a budapestiek megmutassák erejüket "adott esetben a kormányzati intézkedésekkel szemben is", azért, hogy "rá tudjuk bírni közös erővel a kormányt" arra, hogy függessze fel a megszorításokat.

Budapest közösségének erejére "nagy szükségünk lesz a következő időszakban", hiszen továbbra is három válságjelenséggel kell küzdeni egyszerre: a koronavírus-járvány és a gazdasági válság mellett "az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokkal" - hangsúlyozta a politikus.

Elmondta, a kampányban felhívják a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány következő szakaszában a leghatékonyabb védekezés az oltás, ezért arra buzdítanak mindenkit, amint lehetőség nyílik rá, oltassák be magukat.

A gazdasági válságról szólva Karácsony Gergely kiemelte, a város közszolgáltatásai azért is működhetnek, mert a budapestiek közvetlenül is hozzájárulnak ehhez, ezért arra kérik a budapestieket, hogy vásároljanak majd bérletet vagy jegyet, amikor újra "nyugodtan, bárki használhatja" a közösségi közlekedést.

A kormányzati megszorításokról szólva arról beszélt, a kampány konkrét célja, hogy meggyőzzék a budapesti vállalkozásokat, ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. "Többi között az ő döntésükön fog majd múlni, hogy a város kihúzza-e az idei, nagyon nehéz évet" - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Közölte, azt is el szeretnék mondani mindenkinek: "az nem kormányzás, hogyha kifosztjuk a városainkat". Ezt látjuk az egész országban - tette hozzá a főpolgármester.

Cserdiné Németh Angéla (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a XV. kerület polgármestere azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy elveszi a budapestiek és a kerületek pénzét. A XV. kerületben  ma az elvett pénz 168 millió forint - közölte, hozzátéve, dönteniük kell, miről mondanak le, mi lesz az, "ami kevésbé fáj" a kerületi lakosoknak. Ugyanakkor hangsúlyozta: azért dolgoznak, hogy a kerületiek minél kevesebbet érezzenek meg az elvonásokból.

Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy a IX. kerületi épületek rehabilitációjának harminc éves folyamata ebben az évben "egészen biztosan megáll, elmarad". Ehelyett 2020 és 2021 legfontosabb feladatát, a járvány kezelését végzik, részben sokszor az állam és a kormány helyett - mondta.

Pikó András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) józsefvárosi polgármester úgy fogalmazott: "mindaz a példátlan kormányzati elvonás, amely az ellenzéki kerületeket sújtja, nem bizonyít mást, mint azt, hogy Orbán Viktor nem hajlandó belenyugodni a 2019-es önkormányzati választás eredményébe, és hatalmi eszközökkel felül kívánja írni azt". Arányait tekintve a VIII. kerületben történt a legnagyobb kormányzati elvonás: 4,5 milliárd forintot veszítettek, ebből 2,5 milliárd a működési költségvetésből hiányzik - mondta a polgármester, aki úgy fogalmazott: "Józsefváros ma emberi tragédiák sorát éli meg".

Őrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a részvételiség, a szolidaritás és a kiszámíthatóság került most veszélybe. A járvány, a kormányzati intézkedések és a külső körülmények lassacskán kötött pályára helyezik a kerületi önkormányzatokat, amelyek a kötelező feladataikat tudják ellátni és a választási programban vállaltak megvalósításának lehetősége egyre csak szűkül - mondta, hozzátéve: a kormánytól azt követelik, a kerületek hadd lássák tisztán, hogy pontosan milyen bevételekből gazdálkodhatnak. Példaként említette, nem tudják azt, hogy az elvont forrásokat miként kompenzálják.

V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), az I. kerület polgármestere azt mondta, a kerületek saját bevételeiből hétről hétre vesz el a kormányzat. Az I. kerületi önkormányzatoktól folyamatosan vonják el a forrásokat, de a kerület területén "számolatlanul megy a pénz" kormányzati beruházásokra, amelyek értelme megkérdőjelezhető - tette hozzá.

Kiemelte, szeretnék minden budapestinek biztosítani a tiszta és egészséges várost, és, hogy a gyerek megkapjanak minden nekik járó fejlesztést és nevelést.

Kapcsolódó párttagok