2012. szeptember 25. 13:13

A rokkantak hónapok óta nem kapnak egy fillért sem!

"Összefogás a rokkant emberek emberi jogaiért" civil szervezet meghívására az országban több helyen sajtótájékoztatóra és demonstrációra kerül sor. Ismeretes, hogy milyen áldatlan állapotok vannak rokkant ügyben az országban. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg tegnapi megyei sajtótájékoztatóját Korózs Lajos Nyíregyházán.

Január elsejével a kormány megszüntette a rokkant nyugdíjat és a baleseti rokkantsági nyugdíjat, ezen kívül még a korhatár alatti ellátásokat, szolgálati nyugdíjat, korengedményes, korkedvezményes nyugdíjat. Sajnálatos módon meg kell, állapítsam, hogy a nyugdíjrendszer szétverése után most a nyugdíjigazgatás teljes rendszere az összeomlás határán van – mondta.

Sajnálatos a jelenlegi kormányintézkedés, hiszen nem tudja a bal kéz, hogy mit akar a jobb kéz. Oda jutottunk, hogy államigazgatási szervezeteknél olyan körlevelek vannak kézen, melyben utasítják az egyik államigazgatási szerv dolgozóit, hogy a másik államigazgatási szervnek nem adhatnak ki adatokat, információkat. Ennek, azaz eredménye, hogy hónapok óta nem kapnak a rokkantak egy fillért sem, hiába vannak túl a felülvizsgálaton.

Máshol születik a felülvizsgálat, a felülvizsgálat után követendő határozat és máshol a bérszámfejtés és a folyósítás. Mivel nincs átjárás az adatbázis között, emberek tíz ezrei hónapok óta nem kapnak egy fillért sem – hangsúlyozta.

A legnagyobb tragédia az egészben, hogy nincsenek tekintettel szinte senkire.

Akik érdeksérelmet szenvednek ebben a felállásban, azok többek között a korhatár alatti ellátásban részesülők, mintegy 201 ezer fő. A rehabilitációs és rokkant ellátásban részesülők 473 ezer fő.

A kormány nem akar nyugdíjat folyósítani, csak a korhatárt betöltött öregségi nyugdíjasoknak. Ennek az lett az eredménye, hogy közel 1 millió embert helyezett kívül a nyugdíjrendszeren. Ennek az 1 millió embernek január elsején nem lesz nyugdíjemelése, nyugdíjkorrekciója.

Felháborítónak tartom – jegyezte meg a napokban napvilágot látott foglalkoztatási adatok tükrében, - hogy a miniszterelnök azt nyilatkozza, sokkal kevesebben élnek segélyekből, mint eddig bármikor. De nem azért mert jó lenne a kormányzati foglalkoztatáspolitika, hanem egyszerűen nem adnak azoknak sem segélyt, akiknek egyébként járna.

Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségi tagja visszautasította azt a kormányzati propagandát, amely azt mondja, hogy az államháztartás hiányához nagyban hozzájárul a rokkantak létszáma. Nem az a baj a magyar nyugdíjrendszernek és benne a rokkant ellátásnak, hogy sokan lennének rokkantak és közel 3 millió idős ember van ebben az országban, hanem hogy egy ilyen elhibázott gazdaságpolitika mellett nincs adó- és járulékbevétel az országban. Ez az óriási baj!