2011. augusztus 02. 17:12

A roma holokauszt áldozatainak emlékére

Hatvanhét éve, 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka az Auschwitz Birkenau II/E táborban több mint 3000 cigány férfit, nőt és gyermeket öltek meg.

A náci népirtásnak több tízezer, köztük több ezer magyarországi roma esett áldozatul. A Cigány Világszövetség 1972-ben nyilvánította augusztus 2-át a roma holokauszt nemzetközi emléknapjává. Ezekben a napokban számos helyszínen - köztük Auschwitz Birkenauban - megemlékeznek a cigányság ellen elkövetett, valaha volt legnagyobb népirtás áldozatairól.

2011. július 29-én Nagykanizsán a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat szervezésében tartottunk megemlékezést a roma holokauszt áldozatok emlékére. Beszédet mondott rajtam kívül Dénes Sándor, Nagykanizsa város alpolgármestere, valamint Herczog Edit Európai Parlamenti képviselő is.

A mai, Nehru Parkban tartott megemlékezésen többen megfogalmazták: figyelmeztető jel lehet a mának, hogy egy demokratikus Európában, egy demokratikus országban, a 21. században nem következhet be hasonló cselekedet. Szól a jövőnek is, hogy a baloldali és jobboldali politikusoknak felelősségük van abban, hogy a szélsőséges nézeteket vallók többé ne nyerjenek politikai és társadalmi teret.

Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége őszintén vallja, hogy minden demokratikus párt felelősséggel tartozik a Magyarországon a többséggel közösségben élő kisebbségek boldogulásáért.

Az MSZP ahogy kormányon, úgy ellenzékben is mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy törvényekkel, rendeletekkel is védje a hazai roma közösség tagjait, és az érintett civil szervezetek bevonásával segítse foglalkoztatási, lakhatási, oktatási esélyeiket.

A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége néma főhajtással adózik a roma holokauszt minden áldozata és hozzátartozói előtt.


Kunhalmi Ágnes
Teleki László
az MSZP Országos Elnökségének tagjai