mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 02. 15:22

A Roma Holokauszt áldozataira emlékezünk

A Roma Holokauszt áldozataira emlékezünk
Bár a tavalyi évben, az ismert okokból elmaradt a személyes megemlékezés, most újra itt állhatunk és beszédekkel, néma fejhajtással, virágokkal, gyertyagyújtással tisztelgünk…

Tisztelt Megemlékezők!
Tisztelet Hölgyeim és Uraim!
Magyar Honfitársaim!

Bár a tavalyi évben, az ismert okokból elmaradt a személyes megemlékezés, most újra itt állhatunk és beszédekkel, néma fejhajtással, virágokkal, gyertyagyújtással tisztelgünk…

Ma, itt Auswitz-Birkenauban a Roma Holokauszt áldozataira emlékezünk, a még kevés túlélővel közösen, akiket külön is köszöntök! Tesszük ezt azért is, mert szeretnénk elmondani önöknek, és önökön keresztül mindenkinek, hogy a II. Világháború nem „csak katonák és katonák” között zajlott, hanem egy zsarnok,antiszemita, rasszista, homofób eszme miatt ártatlan civilemberek millióit végezték ki a náci népirtók. Áldozattávált az európai zsidóság jelentős hányada, áldozattá vált sok embertársunk, aki fogyatékossággal született.Áldozattá vált az európai romák nagy része is: romaasszonyok, roma férfiak, roma gyermekek.

Nekünk méltó módon kell emlékeznünk és emlékeztetnünk 77 év eltelte után is azokra a roma hősökre, mártírokra, akiket egy fajelmélet alapján,mindenféle bírósági tárgyalás és jogalap nélkül munkatáborokba zártak, gázkamrákban gyilkoltak le, vagy más módon végeztek ki.

Akkor válik az ártatlan áldozat mártírunkká, hősünkké, amikor megértjük, hogy mi miért történt a vészkorszakban és nem akarjuk a történelemnek ezt atragikus, embertelen időszakát a feledés homályában hagyni. Nem tehetjük meg, hogy nem nézünk szembe atörténelem leggyalázatosabb népirtásával!

Időszerű-e ez az emlékezés? Időszerű-e, hogy 77 évtávlatában emlékeztessünk? Keresztény emberként ésmagyar roma emberként mondom, hogy igen, időszerűés folyamatosan az is marad. Mivel sajnos a mai napigláthatjuk több európai országban is , hogy egyre erőteljesebben jelen van a gyűlölet és a kirekesztés eszméje.

Nekünk, közszereplőknek nagy a felelősséeg abban, hogy erőteljes nyomást tudunk-e gyakorolni az országok kormányaira, hogy ne adjanak lehetőséget a kirekesztő, homofób nézeteknek. Kormányoknak, demokratikuspártoknak és a civileknek is, minden jogi- és politikai eszközzel fel kell lépni a rasszizmus és kirekesztés ellen.

A leghatározottabb intézkedéseket várjuk, hogy ne kaphasson erőre Európa országaiban a szélsőségek felerősödése! Ez a felelősség elsősorban a politikai döntéshozóké.  

Tisztelt Megemlékezők!

Engedjék meg, hogy Romani Rose és Roman Kwiatkowski  uraknak, kedves barátaimnakmegköszönjem azt a nagyon sok munkát, amit a megemlékezések szervezésével kapcsolatban több évtizede végeznek. Színvonalas munkájukkal Ők ésmunkatársaik folyamatosan biztosítják, hogy méltósággal emlékezzünk az áldozatokra.

Tisztelet Hölgyeim és Uraim!

Kedves Testvéreim!

A Roma Holokauszt Áldozatai Nyugodjanak Békében!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Auswitz-Birkenau 2020.08.02.

Kapcsolódó párttagok