A rossz kormányzás árát az emberek fizetik meg!

"Orbán Viktor unióellenes szabadságharcával a rossz kormányzásról kívánja elterelni a figyelmet. Ezen a héten az Európai Bizottság, az Európai Parlament, sőt az Európai Néppárt részéről is súlyos kritikák érték, ezért kénytelen volt meghátrálni. Most ezt porbálja megmagyarázni, szabadságharcos színekben feltüntetve önmagát. Akárhogy csűri csavarja a szót miniszterelnök úr most vereséget szenvedett. Ha valóban hibásnak tartja az Európai Bizottság álláspontját, akkor miért nem áll ki saját véleménye mellett. Ha hibásnak tartja Barroso bizottsági elnök álláspontját, akkor miért fogadja azt el? Ez a cinikus toldozgatás-foldozgatás mutatja, hogy mennyire komolytalan és veszélyes a Fidesz alkotmányozása. Egy biztos, hogy nincsen jogbiztonság ma Magyarországon. Nem csak az uniós normákkal, hanem magával a Fidesz által összetákolt alaptörvénnyel is ellentétes a legutóbbi módosítás." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegációjának vezetője, reagálva a miniszterelnök ma elhangzott interjújára.  

A szocialista EP-képviselő kiemelte: "A legutóbbi módosítás számos pontja ellentétes a Fidesz saját Alaptörvényével. Többek között ilyen: az Országos Bírói Hivatal elnökének ügyáthelyezési joga, a kampányhirdetések korlátozása, az egyetemisták röghöz kötése, vagy az Európai Bíróság döntéseinek nyomán kivethető különadó. Az ügyáthelyezési jogkör bebetonozása ellentmond az Alaptörvény XXVIII. cikkének, amely alapjogként szögezi le a törvény által megállapított bíróhoz való jogot. A választási hirdetések korlátozása az Alaptörvény IX. cikkével, a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétes. Az Európai Emberi Jogi Egyezmény, amelynek Magyarország részese is tartalmazza a véleménynyilvánítás szabadságát. A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság a hirdetéseket is a véleménynyilvánítás szabadsága körébe vonja. A negyedik alkotmánymódosítás azonban éppen a választási kampányok esetében sérti a véleménynyilvánítási szabadság jogát, amelyet még a fideszes Alaptörvény is elviekben biztosít."
 
A szocialista delegációvezető kitért az Európai Bíróság, a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság vagy az Alkotmánybíróság a magyar kormányt elmarasztaló döntései nyomán kivethető különadóra is, amelyet Orbán Viktor nem hajlandó visszavonni, hanem bíróságra vinne. Alkotmányjogászok figyelmezettek arra, hogy ez a pótlólagos adókivetési lehetőség "sérti az Alaptörvény közteherviselésről szóló XXX. cikkelyét: eszerint a teherbíró képességének megfelelően mindenki hozzájárul a közös szükségletek fedezéséhez. Ha a kormány tudatosan vagy figyelmetlenségéből adódóan megsérti az uniós jogot, és ezért kártérítést kell fizetnie a állampolgároknak vagy vállalatoknak, ezután megsarcolhatja az állampolgárokat, hogy bevételhez jusson. Így duplán büntetik az állampolgárokat! Az emberek fizetik meg a rossz kormányzás árát!" - magyarázta Tabajdi Csaba.