2011. december 09. 12:05

A saját válságunk megoldásához is az EU-n keresztül vezet az út

„Nem volt felhatalmazása Orbán Viktornak arra, hogy egy személyben hozzon döntést az uniós mentőcsomag elutasításáról” – kommentálta Herczog Edit EP-képviselő a miniszterelnök döntését, melynek értelmében hazánk nem csatlakozik ahhoz az európai megállapodáshoz, amely a jövőben szigorúan szankcionálná a tagállamok költségvetési kihágásait.

„Az európai és a magyar szocialisták álláspontja világos: a válságkezelés kizárólag európai keretek között, a demokrácia szabályai szerint hajtható végre” – fogalmazott a szocialista EP-képviselő – „márpedig Orbánnak nem volt felhatalmazása az Országgyűléstől arra, hogy egy személyben elutasítsa az EU-s jogszabálycsomag aláírását”. Herczog szerint láttuk, hova vezetett a kormány által képviselt nem ortodox gazdaságpolitika, ebből következtethetünk arra, hogy Orbán nem ortodox Európa-politikája mennyibe fog kerülni az országnak.

„Az angol zakót nem biztos, hogy a magyar vállakra szabták, tehát, ami jó a londoni City-nek, az európai pénzügyi világ egyik fellegvárának, az szinte biztos, hogy nem jó a magyar adófizetőknek” – utalt a képviselő arra, hogy Orbánnal együtt David Cameron brit miniszterelnök is elutasította a megállapodás aláírását.