MTI/mszp.hu
2011. március 18. 17:28

A sajtószabadság melletti kiálláson múlhat az EU hitelessége

A sajtószabadság és a demokratikus szabadságjogokat tiszteletben tartó politizálás elengedhetetlen feltétele annak, hogy az Európai Unió erős legyen, hogy ne veszítse el világpolitikai hitelességét. - figyelmeztetett az MSZP két EP-képviselője, dr. Gurmai Zita és dr. Göncz Kinga Budapesten.

A magyar szocialista képviselők ma és tegnap az Európai Szocialista Párt budapesti Médiaszemináriumán vettek részt, ahol Gurmai Zita az MSZP EP-delegációja nevében köszöntötte a résztvevőket, Göncz Kinga pedig az európai alapértékek és a magyar médiatörvények összefüggéseiről beszélt. A képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar médiatörvényeket tovább kell módosítani az Európai Alapjogi Chartával, az Emberi Jogok Európai Egyezményével, valamint az Európa Tanács és az EBESZ állásfoglalásaival összhangban. Figyelmeztettek arra is, hogy a médiatörvények csak a jéghegy csúcsát jelentik az Orbán-kormány számos más autokratikus intézkedése között.

 "Az Európai Parlament a magyar médiatörvények további módosítását sürgető állásfoglalásának elfogadásával fontos győzelmet arattunk az európai sajtószabadság érdekében. Kimondtuk, hogy amennyiben alapjogok forognak veszélyben, az Európai Bizottságnak az alapvető demokratikus normák alapján kell vizsgálódnia." - mondta Gurmai Zita pohárköszöntőjében. A képviselő hozzátette, a médiatörvény csak tünete annak a politikai cinizmusnak és jogi nihilizmusnak, amely Magyarországon és az EU számos más tagállamában is jelen van. Ez pedig veszélybe sodorhatja az Európai Unió politikai hitelességét a külföld, de saját polgárai előtt is. "Büszke vagyok arra, hogy egy hónapja Olaszországban több százezer nő tiltakozott Silvio Berlusconi cinikus kormányzása ellen. Most, hogy Orbán Viktor kezd hasonló szimbólummá válni, bízom abban, hogy hasonló akciókra kerül sor Magyarországon is." - tette hozzá a képviselő asszony.

 Göncz Kinga arra hívta fel a figyelmet, hogy a szociális biztonság mellett az európai polgároknak fontos a jogállam biztonsága is. "Ha Európa ebből a szempontból elveszti a hitelességét, akkor nehezen tud majd fellépni a szomszédságpolitikában vagy a most zajló arab konfliktusok terén." - emlékeztetett a képviselő. Hozzátette: a magyar médiatörvény az európai politikában szimbolikussá vált. A vitában látni lehetett a különböző EP-frakciók hozzáállása közötti különbségeket, az európai alapértékekhez való viszonyulást. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság következtében nagyobb súlyt kaptak a politikában a populista vélemények. "Az Európai Uniót közelebb kell hozni polgáraihoz annak érdekében, hogy az európaiság, a demokrácia és a vélemény szabadsága személyes üggyé váljon." - emelte ki Göncz Kinga.