A sajtószabadság nemzetközi napjára

Nem teljes ma Magyarországon a sajtószabadság - ezt nemcsak a kormányt bíráló újságírók és a sajtóorgánumok, azaz maga a szakma tapasztalja nap mint nap, hanem nemzetközi jogvédő és civil szervezetek is.

A sajtószabadságot nem csupán a véleménynyilvánítás szabadságán, hanem a tájékoztatáshoz és a tájékozódáshoz való állampolgári jogok maradéktalan érvényesülésén is lemérhetjük. Maradéktalanul akkor érvényesülne Magyarországon a sajtószabadság, ha nem kerülne politikai befolyás alá, ha nem élnének bizonyos, a kormányt bíráló sajtóorgánumok gazdasági fenyegetettségben és a teljes pénzügyi ellehetetlenülés szélén. Ma egysíkú és nem sokszínű a magyar média, aminek következtében az átlag állampolgárhoz nem jutnak el a szükséges illetve tényszerű információk, számos esetben pedig dezinformáltnak vagy becsapottnak érezheti magát.

A MSZP elvárja a kormánytól, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság valamint a Médiatanács élére most olyan személy kerüljön, aki kivívta a szakma elismerését, akinek személyéről nem politikai, hanem szakmai alapon, az ellenzéki, az érdekvédelmi és a civil szervezetek teljes bevonásával születik konszenzusos döntés. Legyen egy olyan személy, aki szavatolja a sajtó függetlenségét és nem pártkatona.

Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióveztő