MTI/mszp.hu | Belföld | Salgótarján választás
2016. február 11. 22:33

A salgótarjáni választás tétje az építkezés folytatása

A salgótarjáni választás tétje az építkezés folytatása
Tóbiás József szerint a salgótarjáni polgármester-választásnak az a tétje, hogy folytatódik-e a megkezdett munka, a nyugalom, az építkezés a városban.

Pártunk elnök-frakcióvezetője csütörtöki salgótarjáni lakossági fórumán a másik választási lehetőséget úgy foglalta össze: vagy jön a fideszes megmondás, a "majd megmondjuk önöknek, hogyan kell élni ebben a városban".

A választás a baloldali Fekete Zsolt és a kormánypártok jelöltje között dől el, és ez két világot jelent - jelentette ki a politikus. A kormánypárti világ szerint "saját hatalmi kényünk-kedvünk szerint adunk egymilliárdot, nem adunk egymilliárdot, újítunk fel iskolát, nem újítunk fel iskolát, ezt majd eldöntik Budapestről" - mondta.

Fekete Zsolt (MSZP-Demokratikus Koalíció-Tarjáni Városlakó Egyesület) nagy előnyének nevezte, hogy a korábban szociális területen dolgozó polgármesterjelölt szakmájából fakad az alázat, az, hogy szolgálatnak tekinti feladatát. Aki szociális területen dolgozik, pontosan tudja, hogy itt nem lehet megmondani egy embernek, mit hogyan tegyen; itt megérteni lehet ezt a sorsot, azonosulni kell vele - fejtette ki Tóbiás József. A kormánypárti jelölt ugyanakkor a Klik volt városi vezetőjeként teljesítette az orbáni rendszer igényeit - fogalmazott.

A pártelnök a fórumon példaként említette, hogy Ajka, Kazincbarcika, Szeged vagy Hajdúdorog polgármesterei ellenzékből sikert építenek településeiken.

Ez a kormány meg tudja oldani, hogy ne legyen évi egymilliárd forint egy város működésében - jelentette ki. De bár az emberekről azt vélelmezi a Fidesz, hogy "bármilyen hülyeséget" lehet nekik mondani, az emberek pontosan tudják, hogy mi a kormány felelőssége, és mi az, amit az önkormányzattól várhatnak el - fejtette ki Tóbiás József. Hozzátette: nem azt várják a kormánytól, hogy véres kardként hordozza körbe a menekültekkel szembeni petíciót, hanem azt, hogy jó legyen az ellátás az óvodában vagy egészségügyben.

A pártelnök azt kérte, szavazzanak úgy a salgótarjániak, hogy kiderüljön, nem kérnek az urizálásból, a hatalmaskodókból, a földesurakból.

Fekete Zsolt polgármesterjelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő két hétben a salgótarjániak gyakran hallják majd, hogy a "baloldal egy év alatt csődbe vitte a várost, pedig egymilliárd forinttal vette át az előző, fideszes vezetéstől". Elmondta többek között, hogy az önkormányzatnak az előző években rendszerint 1,1-1,2 milliárd forintos állami segítségre volt szükségre, hogy a következő évet meg tudja tervezni. 2014-ben még a fideszes vezetőség kért újabb 600 milliós extratámogatást, de a baloldali önkormányzat már nem kapta meg a pénzt, Salgótarján csak 60 millió forintot kapott, majd a 2015-ben kért 500 millió helyett is csak 140 millió forintot.